GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završena istraga o torturi nad članovima Makine grupe

Obradović čeka odluku tužioca

Tužilac može da podigne optužnicu, odustane od krivičnog gonjenja ili predloži dopunu istrage. Tokom istrage nisu saslušani Čedomir Jovanović, nekadašnji potpredsednik vlade, i Nenad Milić, bivši zamenik ministra policije, koje je tužilaštvo predložilo za svedoke

BEOGRAD - Istraga protiv Milana Obradovića, bivšeg šefa beogradske policije, i Milorada Bracanovića, bivšeg zamenika načelnika RDB-a, osumnjičenih za torturu nad članovima Makine grupe, juče je završena, saznaje Glas u istražnom odeljenju Okružnog suda.

Moram da ćutim

Milomir Šalić, advokat Milana Obradovića, smatra da tužilac ima dovoljno osnova da odustane od ovog postupka.
- Tokom istrage je potvrđeno ono što smo govorili od samog početka - da nema elemenata za krivično gonjenje Milana Obradovića. Poslednji događaji to pokazuju. Ja bih rado govorio o dokazima koji su izneti tokom ove istrage, ali je braniocima zabranjeno da iznose bilo kakve informacija o ovom slučaju, pa smo tako sprečeni da saopštimo istinu - rekao je Šalić za Glas.

Istražni sudija Zoran Đorđević prosledio je predmet tužilaštvu koje treba da odluči da li će imati nove predloge i zahteve za dopunu istrage. Ovu odluku tužilac Radoje Gvozdenović doneće tek pošto pročita sve spise, a kako saznajemo predmet je prilično obiman jer je tokom istrage saslušano mnogo svedoka. Posle razmatranja sudskih spisa, tužilac može da podigne optužnicu, odustane od krivičnog gonjenja ili predloži dopunu istrage.

Obradović i Bracanović su osumnjičeni da su pokušali da iznude priznanje Nikoli Maljkoviću i Draganu Iliću Limaru, optuženima da su ubili policijskog generala Boška Buhu. Da su učestvovali u torturi osumnjičeni su i Milard Ulemek Legija, koji je navodno Ilića tukao ašovom, i Slobodan Pažin, bivši inspektor.

Obradović i Bracanović uhapšeni su 22. marta ove godine. U pritvoru su proveli više od dva meseca. Oni su pred istražnim sudijom negirali da su učestvovali u torturi nad Makinom grupom. Tokom istrage saslušani su i Ulemek i Pažin kao i mnogi svedoci. Međutim, na red nikada nisu došli Čedomir Jovanović, nekadašnji potpredsednik vlade, i Nenad Milić, bivši zamenik ministra policije, koje je tužilaštvo predložilo za svedoke. Za njih se neposredno po hapšenju Obradovića i Bracanovića takođe spekulisalo da su umešani u torturu nad Makinom grupom, a pojedini mediji su objavljivali da im se sprema hapšenje, te da će se istraga proširiti i na njih. Međutim, do toga nije došlo.

Vrhovni sud Srbije nedavno je ukinuo presudu Makinoj grupi kojom su njeni članovi oslobođeni odgovornosti za ubistvo Buhe pa će suđenje početi iz početka.

A. Savić


vesti po rubrikama

^hronika

Obradović čeka odluku tužioca
Sahranjen navijač Bežanije
Radnicima "Agroživa" bolje
 


     


FastCounter by LinkExchange