GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Privremeno prekinut razgovor o trogodišnjem finansijskom aranžmanu

MMF čeka usvajanje budžeta

Najviše će uzeti onima koji ne mogu da dignu glas, kaže Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište

BEOGRAD - U javnosti se stvorio utisak da su pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom prekinuti. Pregovori nisu prekinuti, već je samo odloženo konačno zaključivanje pregovora dok se ne usvoji budžet u Skupštini i donesu još neki zakoni. Bez sumnje, pregovori će biti povoljno završeni, ali važnije je šta će biti posle. Situacija nije toliko kritična, a ni MMF ni vlada neće da dozvole blamažu - kaže Dejan Miljković, profesor Ekonomskog fakulteta.

- Mene najviše zanima da li ćemo sklopiti novi aranžman ili ćemo sami nastaviti da plivamo. Prethodne godine imali smo restriktivnu fiskalnu i monetarnu politiku, ali pretpostavljam da oni žele da Srbija kroz skupštinsku proceduru potvrdi još restriktivniju politiku za narednu godinu. Ovaj pritisak se pojačava jer uskoro dolaze godine servisiranja spoljnih dugova - objašnjava Miljković i dodaje da je veoma malo prostora ostalo za stezanje kaiša.

Spor zbog javnog duga

Potpredsednik vlade Miroljub Labus izjavio je juče da bi pregovori sa MMF-om trebalo da se nastave nakon usvajanja budžeta za sledeću godinu i pratećih zakona. "Spor je nastao zbog stava vlade da dve milijarde dinara duga penzionerima bude isplaćeno iz privatizacionih prihoda, pošto u budžetu nema prostora za dalje smanjenje rashoda", naveo je Labus, ističući da MMF to ne dozvoljava.

On zamera vladi to što se već nekoliko godina donose samo operativne i kratkoročne odluke, ali se nigde ne vidi strategija. Po njegovom mišljenju, država može da finansira spoljni dug, jer je to uračunato u budžet, ali to znači da se kurs dinara neće značajno menjati. Ukoliko bi se promenio odnos evro - dinar u korist evropske valute, trebalo bi mnogo više dinara u budžetu za servisiranje spoljnjeg duga, pa bi suficit prešao u budžetski deficit - objašnjava Miljković.

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, tvrdi da će nešto morati da se uštedeti i kod penzija kao i kod drugih vidova socijalnih davanja koja se moraju preispitati, jer tu ima i zloupotreba. "Najviše će se uzeti onima koji ne mogu da dignu glas ili nisu više dovoljno glasni", kaže Stevanović. On je rekao da "veruje da će budžet u Skupštini biti izglasan bez većih problema kada ga vlada podesi prema zahtevima MMF-a", dodavši da nikom u "opoziciji ne odgovara da vlada padne u trenutku kada nosi previše vrućih krompira".

Ekonomista Stojan Stamenković smatra da su za rešavanje velikih problema srpske ekonomske i monetarne politike potrebne odlučne reformske mere vlasti. Stamenković kaže da je naša privreda u izvesnoj meri monopolizovana ili kartelizovana tokom privatizacije nekih oblasti. Direktor IZIT-a Miloje Kanjevac naglasio je da je sa sadašnjim nivoom potrošnje država nemoćna i da ne može izdržati te izdatke ni u državnim ni u javnim preduzećima. Kanjevac naglašava da se prvi put slaže sa zahtevima MMF-a, koji najjače udaraju na smanjenje potrošnje, koju bi hitno trebalo uskladiti sa ekonomskim mogućnostima.

M. Obradović


vesti po rubrikama

^ekonomija

MMF čeka usvajanje budžeta
"Japan tobako" hoće fabriku cigareta
Inflacija ove godine 16,6 odsto
 


     


FastCounter by LinkExchange