GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nastavnik čekićem udario đaka

BOR - Na jučerašnjem Savetovanju predstavnika organizacija za brigu o deci osam timočkih opština u Boru, u organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, istaknuto je da je u Nacionalnom planu o pravima dece do 2015. godine u Srbiji na prvom mestu zaštita dece bez roditelja i zaštita nejači od zlostavljanja i zanemarivanja. Istovremeno, biće usvojeni lokalni planovi akcija za decu, a prvi pilot-projekti već se primenjuju u Kragujevcu, Pirotu i Sjenici.

Govoreći o kragujevačkim iskustvima, Nataša Pešić-Radosavljević rekla je da su njene kolege prošle godine, prilikom sakupljanja informacija o siromašnoj i zlostavljenoj deci, došli do šokantnog saznanja da deca u romskom naselju, nedaleko od centra grada, nisu znala da govore srpski. Roditelji su ih držali odvojene od ostalog sveta, živeli su u većoj porodičnoj zajednici bez struje i vode, nije se znalo ni da postoje. Frapantno je i to, naglasila je Radosavljevićeva, da su ispitanici ustanovili da dve trećine dece prisustvuje ili gleda fizičko nasilje.

Najdrastičniji je primer deteta kojeg je nastavnik opštetehničkog obrazovanja udario čekićem po glavi. Slavica Stanisavljević iz Pirota ukazala je na teškoće prilikom dobijanja podataka o deci ometenoj u razvoju. Čuli su se i primeri, kao u Kragujevcu, da romska deca do 18 godina nikada nisu čula za kupanje u bazenu. U kragujevačkom dečjem domu "Mladost", deca su posle akcije za obnovu iznošene garderobe, dobila ogromne količine odeće zahvaljujući fabrikama tekstila. Istaknut je i primer opština Kragujevac i Pirot koje krajnje odgovorno pomažu lokalni plan za brigu o deci.

B. F.


vesti po rubrikama

^društvo

Sloba prodaje vilu za pola miliona evra
Živu skupljali golim rukama
Ministri moraju na prozivku
Zaustaviti rasprodaju imovine
Nastavnik čekićem udario đaka
 


     


FastCounter by LinkExchange