GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Procedura štiti predstavnike vlade od suočavanja u parlamentu

Ministri moraju na prozivku

BEOGRAD - Od kada je polovinom godine usvojen novi Poslovnik o radu Skupštine Srbije, u sali parlamenta je tokom rasprave sve manje poslanika, ali ni ministri ne dolaze ni rado, ni redovno na zasedanja. Do pre neki dan dešavalo se da poslanici raspravljaju o predloženom zakonu, a da se niko iz vlade ne pojavi da bi ga predstavio i objasnio, makar u osnovnim crtama.

To povremeno izbegavanje ministara da se "oči u oči" nađu pred poslanicima prekinuto je tokom ove sednice, odlučnim odbijanjem parlamenta da raspravljaju o predloženom zakonu bez prisustva nadležnog ministra, ali još nisu uspeli da ih nateraju da se u sali pojave i na redovnim "propitivanjima", koja predviđa Poslovnik. Članom 199 predviđeno je da ministri, bar jednom mesečno, dođu u parlament i da odgovaraju na pitanja poslanika u vezi neke aktuelne teme. Ta odredba do sada nijedanput nije bila primenjena, izgleda iz "proceduralnih" razloga, pošto je, navodno, trebalo doneti pravilo o tom suočavanju poslanika i ministara.

Prema uputstvu koje je napravio predsednik Skupštine Predrag Marković, a koje je Administrativni odbor poslao "na doradu" posebnoj radnoj grupi, bilo je predviđeno da se te tzv. "javne sednice" održavaju redovno, ali uz strogu proceduru koja bi u suštini "proredila" ovakve seanse.

- Ovo je izigravanje obaveza ministara - komentarisao je Markovićev projekat predsednik Administrativnog odbora Tomislav Nikolić, odbijajući mogućnost da radikali uopšte učestvuje u raspravi o tom i takvom predlogu.

Markovićevo uputstvo je predvidelo da se javna propitivanja održavaju samo ukoliko poslanici to pismeno zatraže, zatim jasno i precizno navedu šta je tema i ko od ministara treba da odgovara. Poslanici bi inače imali tri minuta za pitanja, a ministri po 10 za odgovore, s tim što bi seansa trajala najviše tri sata. Održavale bi se samo kada parlament zaseda i ako to odredi predsednik Skupštine, koji bi imao presudnu reč i o izboru tema.

Predloženo "zaobilaženje" poslovnika je naišlo na neslaganje više članova Odbora, pa je formirana radna grupa koja će za dan-dva predložiti nova pravila suočavanja ministara i poslanika.

M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

Sloba prodaje vilu za pola miliona evra
Živu skupljali golim rukama
Ministri moraju na prozivku
Zaustaviti rasprodaju imovine
Nastavnik čekićem udario đaka
 


     


FastCounter by LinkExchange