GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U "Župi", posle izlivanja otrovnih materija, situacija dramatična

Živu skupljali golim rukama

Radnici upozoravaju da će se situacija u narednih desetak dana, kad krenu mrazevi, još više pogoršati i da više desetina hiljada tona otrova i drugih opasnih materija preti ne samo Kruševcu, već širem regionu

KRUŠEVAC - Situacija u Hemijskoj industriji "Župa" veoma je alarmantna, upozoravaju radnici iz Štrajkačkog odbora i Privremenog odbora Sindikata, koji su ovih dana bez ikakvih zaštitnih sredstava, golim rukama, skupljali iscurilu živu, koja je kanalima potekla prema Rasini. Uz živu, redarska dežurna služba je ovih dana izložena i opasnostima od drugih otrova, koji su nagrizli skladišta i počeli da izbijaju vani. Vatrogasna služba, koja danonoćno dežura, juče je na dojavu da je izbio požar, do mesta stigla za minut i po. Ispostavilo se da je to bila samo provera njihove sposobnosti za brza dejstva.

Fazane pojeli pre trovanja

- U "Župi" je sve uništeno. Jedina investicija većinske vlasnice Violete Josifove bio je kavez za fazane. Sada ni fazana više nema, poklali su ih i pojeli, a ionako ne bi opstali među otrovima koji unaokolo isparavaju - kaže Srđan Miletić, predsednik Privremenog odbora Sindikata i Štrajkačkog odbora.

Predsednik Privremenog odbora Sindikata i Štrajkačkog odbora Srđan Miletić, član Odbora Zvezdan Kitanović i drugi iz Štrajkačkog odbora omogućili su nam juče da obiđemo sve pogone "Župe" i uverimo se koliko je situacija u fabrici koja se prostire na 50 hektara, alarmantna. Reč je, naime, o velikim količinama otrova, koji se čuvaju u dotrajalim pogonima, skladištima i drugim sudovima, gde nije urađen remont. Samo stoje prazni sudovi za hlor, koga od aprila ovde više nema.

Posle žive, radnici su morali, opet golim rukama, da zavrću ventil na bateriji za ksantate, koji je procureo na skladištu ovih opasnih hemikalija. Pokazali su nam skladište cink-sulfata koje obezbeđuje drvena stolarska stega. Ako ona pukne, ode sve u vazduh, kaže Zvezdan Kitanović. Radnici su nam pokazali i disulfate, koji se čuvaju pod vodom. Upozoravaju da će se situacija u narednih desetak dana, kad krenu mrazevi, još više pogoršati.

- Nama su vezane ruke. Mi niti možemo šta da učinimo, niti smemo da preuzmemo odgovornost za situaciju koja je u "Župi" veoma ozbiljna - kaže Srđan Miletić. On upozorava da je reč o više desetina hiljada tona otrova i drugih opasnih materija koje mogu da dovedu u pitanje ne samo opasnost građana Kruševca, nego i šireg regiona.

Radnici "Župe", a njih je na platnom spisku 1.216 nisu primili 14 plata. Fabrika je odmah posle sumnjive privatizacije cela ruinirana.
- Oko 500 tona ugljen disulfida, koji su lako zapaljivi, čuvaju se pod vodom. Tu su velike količine sumporne i sone kiseline, pa hipohloridi i druge opasne hemikalije, uskladištene u sudovima koji su u veoma kritičnom stanju - kaže Srđan Miletić.

R. Barjaktarević


vesti po rubrikama

^društvo

Sloba prodaje vilu za pola miliona evra
Živu skupljali golim rukama
Ministri moraju na prozivku
Zaustaviti rasprodaju imovine
Nastavnik čekićem udario đaka
 


     


FastCounter by LinkExchange