GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević rešio da se otarasi reprezentativne kuće u Užičkoj 34

Sloba prodaje vilu za pola miliona evra

Milošević je objekat kupio po ceni od 99,49 maraka po kvadratu, odnosno za sumu od oko 10.000 nemačkih maraka. Uz vilu on se dokopao i placa od oko 80 ari, odnosno prava na njegovo korišćenje koje bi mogao pokušati da prikaže kao pravo vlasništva odakle bi mogla proizići i mnogo veća cifra

BEOGRAD - Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević prodaje svoju vilu u Užičkoj 34 za pola miliona evra, saznaje Glas od dobro obaveštenog izvora.

Reprezentativna stambena zgrada nalazi se na katastarskoj parceli 20329/1 na kojoj je Milošević kao vlasnik upisan još 1999. godine. Ova kuća ima zvanično oko 95 kvadrata, a prilikom potpisivanja ugovora o otkupu, Milošević je uneo lažnu adresu navodeći da stanuje u Užičkoj 34 iako je sve vreme bio prijavljen u Tolstojevoj 33. Time je počinio i krivično delo navođenja službenog lica na overavanje neistinitog sadržaja.

Objekat je kupio po ceni od 99,49 maraka po kvadratnom metru odnosno za sumu od oko 10.000 nemačkih maraka. Uz vilu, on se dokopao i placa od oko 80 ari, odnosno prava na njegovo korišćenje koje bi mogao pokušati da prikaže kao pravo vlasništva, odakle bi mogla proizići i mnogo veća cifra. Iako naknadu za građevinsko zemljište nije namirio, a samim tim i obaveze prema državi, bivši predsednik očigledno smatra da to nije ni bitno i polaže pravo da proda objekat koji je pri tome u sporu.

Država može da spreči prodaju

Na pitanje novinara da li bi država Srbija koja je vlasnik "Miloševićevih placeva" trebalo da stavi klauzulu na nepokretnosti u zemljišnim knjigama i spreči prodaju, Antić je odgovorio da bi ona to morala da učini.
- Ako stari vlasnik ili naslednik, što je ovde slučaj, vodi spor, to je još jedan dodatni argument da se spreči bilo kakva prodaja. Nas čudi što privatizacijom na Kosovu i Metohiji srpska imovina odlazi u nepovrat, a ništa ne činimo da je zaštitimo ni u drugim delovima Srbije. Bez donošenja zakona o restituciji neće moći da se spreči bogaćenje privilegovanih pojedinca na račun država i građana - zaključio je Antić.

Prema informaciji dobijenoj iz Skupštine opštine Savski venac, pred Odeljenjem za imovinsko-pravne i stambene poslove ove opštine vodi se spor po zahtevu ranijeg vlasnika Antonijević Selimira za poništavanje rešenja o eksproprijaciji nepokretnosti iz 1958. godine. Pod parolom tuđe hoćemo da pretvorimo u naše i prodamo po dve hiljade i više puta većoj ceni, Milošević je došao i do objekta u Tolstojevoj 33 za samo 2.000 nemačkih maraka kako je svojevremeno pisala štampa. On je došao do ove kuće koja je pripadala čuvenom izdavaču i knjižaru Geci Konu, a ona se vodila kao rezidencijalni objekat i nije mogla biti izložena prodaji.

Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju u Srbiji, potvrdio je za Glas da nije nemoguće da Milošević upravo za pomenutu sumu želi da proda pomenuti objekat. Ali, on podseća da Milošević ne može prodavati državno zemljište na kojem se kuća nalazi.

- Nažalost, mnogi love u mutnom pokušavajući da iskoriste nedorečenost Zakona o planiranju i izgradnji i pretvore pravo korišćenja nad zemljištem u pravo vlasništva. Oni vlasnici sumnjivog ili prljavog kapitala koji bi naivno, ili u uverenju da će stvar proći kao i mnogo toga kod nas, mogli da kupe vilu i plac od 80 ari, mogli bi imati velike probleme. Reprivatizacija nekretnina će morati pod pritiskom Evrope i sveta da počne kad-tad. Sve zemljište na Dedinju pripada Republici Srbiji i, što je apsurdno, stari vlasnici, kojima su kuće i placevi otimani posle 1945. godine, prinuđeni su da najpre odbrane sadašnju formalno državnu imovinu da bi zatim mogli da odbrane svoju dedovinu o kojoj vlast ne vodi računa - rekao je Antić.

Kako ovih dana pišu mediji, porodica Milošević prodaje kuće i drugu imovinu i u Požarevcu. Inače, tačnost ove informacije nismo mogli da proverimo jer advokatska kancelarija Tomanović, koja je pravni zastupnik Miloševića, ne daje izjave za javnost.

M. L. - I. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Sloba prodaje vilu za pola miliona evra
Živu skupljali golim rukama
Ministri moraju na prozivku
Zaustaviti rasprodaju imovine
Nastavnik čekićem udario đaka
 


     


FastCounter by LinkExchange