GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U svim domovima zdravlja juče počela vakcinacija protiv gripa

Penzioneri najbrojniji

Oboleli od akutne infekcije, posebno respiratornih organa i alergični na neku od vakcina ili na jaja, ne smeju dobiti vakcinu. Neki pacijenti samostalno kupuju vakcinu, ali i tada je prepisuje lekar opšte prakse

Besplatna vakcinacija protiv sezonskog gripa za pojedine kategorije osiguranika, u okviru koje će biti podeljeno 230.000 vakcina počela je juče u svim domovima zdravlja i zavodima za zaštitu zdravlja Srbije. Prvi dan vakcinisanja nije doneo očekivane gužve u domovima zdravlja, naprotiv, na red za vakcinisanje se ne čeka duže od pet minuta, a pacijenti su uglavnom veoma strpljivi. Nešto veće gužve su ispred ordinacija opšte prakse, gde se dobijaju nalozi za vakcinu.

Kako su za Glas rekli u Domu zdravlja Vračar, posle čekanja kod lekara opšte prakse, dobijanje vakcine brzo ide jer dve sestre rade samo na tome. U ovom Domu zdravlja vakcinacija se obavlja od 10 do 14 časova. Nešto veće gužve su u Domu zdravlja Voždovac, gde su najčešći pacijenti koji traže vakcinaciju penzioneri, mada ni ovde čekanje ne traje satima.

Prema rečima lekara, interesovanje je daleko veće nego prethodne godine, ali ne zbog opasnosti od ptičjeg gripa koji, kako kažu, pacijenti ne spominju ni u šali. Za vakcinaciju se, već od sedam ujutru, javljaju mahom stariji penzioneri, dok mlađe generacije nisu toliko zainteresovane.

U pedijatriji je stav da se deca do sedme godine ne vakcinišu, a posle tog uzrasta odluku donosi lekar, što znači da ne mogu svi koji žele da budu vakcinisani.

- Vakcina se ne može dobiti bez lekarskog naloga koji se izdaje osobama starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima za koje bi dobijanje gripa povećalo rizik za nastanak komplikacija. Pacijenti koji boluju od akutne infekcije, posebno respiratornih organa, alergični na neku komponentu vakcine ili na jaja ne smeju dobiti vakcinu protiv gripa - upozorava dr Zorica Badnjar-Đorđević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Palilula. Ona dodaje da samo mali broj pacijenata samostalno kupuje vakcinu, ali da i tada odlučuje lekar opšte prakse.

Prema izjavama pacijenata, većina njih ovu vakcinu prima redovno već godinama.
- Ove godine sam posebno zadovoljna jer nisam dugo čekala. Dobila sam letak sa brojem telefona, ako posle vakcinacije budem imala nekakvu reakciju, ali do sada nisam imala nikakvih negativnih iskustava sa vakcinom - kaže Dragica koja se već četiri godine vakciniše.

Svakako, ima i nezadovoljnih pacijenata, koji su prisustvo novinara iskoristili da se požale.
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je da u Srbiji postoji mreža zdravstvenih ustanova koje su u stanju da 230.000 vakcina podele brzo i efikasno.

Besplatna vakcinacija obuhvatiće rizične kategorije stanovništva (hronične bolesnike - plućne, bubrežne, dijabetičare, srčane, sa endokrinološkim i hematološkim problemima, starije od 65 godina, ali i decu sa hroničnim bolestima i zdravstvene radnike koji rade u odeljenjima intenzivne nege, neonatologije i stacionarima za hronične bolesnike).

G. Tadić -D. Milošević


vesti po rubrikama

^Beograd

Nova uprava ne može u kombinat
Penzioneri najbrojniji
Radikali gube vlast u Surčinu?
Privatnici dobili 197 autobusa
Zamenu strujomera plaćaju stanari
Centar grada bez vode
Sinoć u gradu: "Veliki prezir" topi " plastičnu atmosferu"
Gradske vesti: Zabranjen ulaz u Klinički centar
 


     


FastCounter by LinkExchange