GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici PIK "Zemun" ne odustaju od obećanih stanova

Nova uprava ne može u kombinat

Podnete krivične prijave protiv Miroljuba Labusa, a u pripremi su i prijave protiv svih članova Skupštine i Upravnog odbora koje je vlada imenovala

Oko 200 radnika Poljoprivrednog kombinata "Zemun" sprečilo je juče predstavnike Upravnog odbora i Skupštine koje je u ovo preduzeće vlada imenovala, kao i novoizabranog direktora da uđu u upravnu zgradu kombinata. Kada je desetočlana delegacija vlade, juče oko 10 sati, stigla pred kapiju kombinata, zatekli su jako obezbeđenje ove firme iz službe zajedničkih poslova i radnike koji su stajali na vratima zgrade.

- Ne pustamo nikoga. Novinar? Mi više nikome ne verujemo, možda si jedna od njihovih. Njihovi ne mogu da uđu. Da vidimo legitimaciju - sa nepoverenjem su radnici ovog preduzeća dočekali reportera Glasa.

Pregovori i natezanja trajali su puna dva sata da bi na kraju izaslanici vlade popustili.
- Nisu primljeni u prostorije PIK -a "Zemun" jer dolazak nije najavljen. Zvanični dopis Vlade Srbije nikada nije stigao. Mi smo od 24. oktobra u generalnom štrajku i doneli smo odluku da ne odustajemo dok se naši zahtevi ne ispune, a to su zaštita projekta za stanove (potpisan Ugovor sa američkom IMPAKT- grupom o izgradnji 6.000 stanova na 100 ari zemljišta koje pripada PIK "Zemun", a zauzvrat svih 260 radnika dobilo bi stanove od po 42 kvadrata), zatim da svaki radnik dobije po 50 ari zemljišta, kao i da vlada, konkretno Miroljub Labus, prestane sa ucenama i pritiscima na kombinat - kategoričan je Dejan Kranjčević, v.d. direktora PIK "Zemun".

On je podsetio da Vlada Srbije nije ispoštovala proceduru i da ga nisu obavestili o imenovanju novog Upravnog odbora i Skupštine, već je to saznao iz Službenog glasnika.

Zbog toga su u ovom preduzeću podneli krivične prijave protiv Miroljuba Labusa, potpredsednika vlade, a pripremaju i prijave protiv svih članova Skupštine i UO koje je vlada imenovala.

- Ovde smo dok ne pobedimo, dok vlada ne poništi odluke koje je donela. Ovih 200 radnika ne planira da odustanu od ovoga jer su ovo pravedni ciljevi. Branimo legalno izabrane predstavnike u Skupštini i UO PIK-a "Zemun", branimo ugovore koje je menadžment firme potpisao- kaže Milorad Bila, predsednik skupštine u PIK "Zemun" i dodaje da se radnici zalažu za privatizaciju, ali privatizaciju od koje će i radnici imati koristi.

Božidar Milovanović, predsednik Skupštine koga je vlada imenovala, kaže da je zbog opstrukcije u privatizaciji vlada imenovala članove u Skupštinu i Upravni odbor.
- U ponedeljak je održana sednica UO na kojoj je razrešen dužnosti direktor PIK-a "Zemun", sa obrazloženjem da nije sarađivao sa Agencijom za privatizaciju i konsultantskom kućom koja je obavljala procenu imovine.

Vlada je naložila tri zadatka koje novo rukovodstvo mora da sprovede, a to je da se spreče negativni tokovi, obezbedi normalan rad kombinata i da se u skladu sa zakonom omogući da se kombinat pripremi za privatizaciju- kaže Milovanović i dodaje da će socijalni program kombinata koji su sindikati usvojili biti realizovan, i da nijedan radnik neće biti oštećen.
Juče su ispred Upravne zgrade ovog kombinata bile i jake policijske snage koje je angažovala Agencija za privatizaciju.

S. T.


vesti po rubrikama

^Beograd

Nova uprava ne može u kombinat
Penzioneri najbrojniji
Radikali gube vlast u Surčinu?
Privatnici dobili 197 autobusa
Zamenu strujomera plaćaju stanari
Centar grada bez vode
Sinoć u gradu: "Veliki prezir" topi " plastičnu atmosferu"
Gradske vesti: Zabranjen ulaz u Klinički centar
 


     


FastCounter by LinkExchange