GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 31. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bojan Milić, predsednik opštine Rakovica za Glas o problemima, planovima, mogućnostima

Privatizacija spas za čitavo područje

Dve trećine opštine su šume i polja. To je ogroman prirodni resurs, koji se mora sačuvati i iskoristiti. Rakovica nije na glavnim putevima da bi se mogla razvijati kao Novi Beograd ili centralne gradske opštine

Bojan Milić je u fotelji predsednika opštine Rakovica već godinu dana, a pre toga bio je na funkciji potpredsednika. Član je Demokratske stranke. Najmlađi predsednik ove opštine ikada (33 godine), dugo je u ovoj opštini i dobro je poznaje. Trudi se da prošlogodišnja predizborna obećanja sprovede u delo. Posao mu olakšava i dobro funkcionisanje koalicione vlasti.
- Vladajuće stranke su sve osim SRS-a i SPS-a. Normalno funkcionišemo, a često se dešava da se neke odluke u Skupštini opštine donose jednoglasno - kaže Milić.

Prošla je prva godina godina rada opštinske uprave. Šta je urađeno?
- Trudimo se da ispunimo predizborna obećanja. Veliki broj ulica na teritoriji opštine biće rekonstruisan i asfaltiran. Naravno, one koje ne valjaju. U planu nam je i uređenje Rakovičkog jezera, takozvanog Pariguza. Potrebno je izraditi detaljan Urbanistički plan kako bi se to sprovelo u delo. To je kompleksan posao jer se moraju usaglasiti "Srbija vode", Grad i opština, ali i privatni vlasnici zemljišta ukoliko postoje. Hoćemo da jezero postane rakovičko malo kupalište.

Gasifikacija opštine počela je pre dva meseca. Kako napreduje?
- Gasifikacija je počela od naselja Miljakovac 1. Proširiće se do Stare Rakovice i mesnih zajednica "Braća Veličković" i "Mitar Bakić", gde je prošla građevinska dozvola, pa radovi mogu da počnu odmah, ali će priključenje na gas biti sledeće godine. Posle toga u planu je gasifikacija Kneževca, Resnika, delova Košutnjaka i Kanarevog brda. Miljakovac i Vidikovac imaju daljinsko grejanje, dok su delovi Labudovog i Petlovog brda već gasifikovani. Planiramo da se do 2008. godine gasifikuje cela opština, čime će biti ispunjeni ekološki i ekonomski standardi. Cena priključenja na gasovod doneta je na nivou grada i iznosi 1000 evra bez PDV-a.

Opština s najmanje krivičnih dela

- Poslednjih nekoliko godina podignut je nivo bezbednosti i jedna smo od najbezbednijih opština. Imamo odličnu saradnju sa policijom. Prema zvaničnim podacima, imamo najmanje krivičnih dela i želimo da tako i ostane. Kako bismo pojačali bezbednost, uvešćemo video-nadzor u školama i vrtićama, ulicama oko škola, ali i na većim raskrsnicama. Ovo je preventivni sistem i zato je dobar. Bitno je uvesti video-nadzor jer deca, sve više, rastu u lošem okruženju, i od malena probleme rešavaju tučom. Projekti za instaliranje video-nadzora se razrađuju.

Puno radite i na poboljšanju ekoloških standarda na opštini.
- Na Skupštini opštine usvojen je lokalni ekološki akcioni plan, neophodan zbog donacija koje se odnose na ekologiju. Rakovica je industrijska zona i mora da reši ekološke probleme. Na poslednjem opštinskom veću usvojena je odluka da se na svako posečeno stablo zasade dva nova. U planu nam je da u opštinska vozila uvedemo zemni gas, koji ne zagađuje okolinu. Dve trećine opštine su pod šumama i poljima. To je ogroman resurs, koji se mora sačuvati i iskoristiti. Rakovica nije na glavnim putevima da bi se mogla razvijati kao Novi Beograd ili centralne gradske opštine.

Šta se dešava sa nekadašnjim industrijskim gigantima na teritoriji opštine?
- Velike fabrike na našoj teritoriji, koje su nekada bile ekonomski jake, stvorile su opštinu. Rakovica je rođena kao dete društvenog kapitala, vreme je da se opet rodi kao dete privatnog. Spas za ove fabrike koje su u teškim problemima je privatizacija. "Rekord" je privatizovan, "DMB" je sledeći, kao i "IMR". "Jugostroj" je na licitaciji i prodaju se hale i objekti. Jedini problem je livnica koja je proglašena zagađivačem, ali i ona se može prodati, ali samo ako budući vlasnik ispoštuje ekološke standarde. Učinićemo sve da pomognemo Agenciji za privatizaciju i budućim vlasnicima, jer je to spas za ovo područje.

Uskoro otvarate novi uslužni centar?
- Cilj nam je da otvaranjem uslužnog centra olakšamo ljudima koji dolaze u opštinu iz različitih razloga i da tehničke poslove brzo obavljamo. Uslužni centar napravljen je po svetskim standardima. Službenici će usmeravati građane na tri pulta. Većina sugrađana dolazi po izvode iz matičnih knjiga što zahteva brz rad. Drugi pult je centar za građane kojima je potrebna bilo kakva pomoć. Treći pult je centar za investicije. To je grupa službi koja se odnosi na izdavanje raznih dozvola. Uslužni centar je sistem za regulisanje redova, nema stakala između službenika i građana, brojnih šaltera, a svima će značiti prava informacija i ljubazna reč.

Naredni poslovi za opštinsku vlast?
- Cilj nam je da digitalizujemo opštinu što nam omogućava prolazak gasovoda. Planiramo da uradimo brojne regulacione planove i urbanističke projekte. Predvidećemo Miljakovac 3 kao zonu individualne stambene izgradnje, gde će se graditi samo porodične kuće. Pokušaćemo da povežemo Resnik i Banjicu kako bismo skratili put. Za ovo je potreban regulacioni plan, koji radi Urbanistički zavod Beograda. Zona oko kamenoloma biće definisana kao industrijska zona, a radićemo i na proširenju kolektivne stambene izgradnje. U planu je i obnova svih sportskih terena i dečjih igrališta, kao i izgradnja novih.

Irena Zdravković


vesti po rubrikama

^Beograd

Privatizacija spas za čitavo područje
Istraga - mrtvo slovo na papiru
Još traje bitka za nove stanove
Nastradalo četvoro dece, a zahtevi nemaju osnova!
Miting na Zvezdari zbog trafo-stanice
Obdaništa poskupljuju od sutra
Četvoro povređeno u dva sudara s traktorima
Radovi u Borskoj ulici
Gradske vesti: Pretučeni otac i sin
 


     


FastCounter by LinkExchange