GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Srpskohrvatski jezik je izmišljotina

ZAGREB - Srpskohrvatski jezik nikad nije ni postojao, a srbokroatizam je bio samo program za veštačku izgradnju zajedničkog jezika Srba i Hrvata u ujedinjenoj državi - izjavio je nemački kroatista Leopold Auburger u razgovoru za Večernji list, a preneo Tanjug. Ocenivši da postoje mnoge sličnosti između hrvatskog i srpskog jezika, Auburger tvrdi da je hrvatski jezik star više od hiljadu godina, a da izgrađeni hrvatski književni jezik postoji najmanje 500 godina, dok je srpski književni jezik sasvim mlad element, jer postoji tek od 19. veka. On je rekao da je kod Srba pre srpskog književnog jezika tu ulogu igrala srpska varijanta crkvenoslovenskog jezika.

Nemački kroatista dodao je da srpskohrvatski jezik nikad nije postojao i da niko nije takav konstruisani jezik prihvatao, zaključivši da je srpskohrvatski jezik izmišljotina koja se ne može Hrvatima silom nametati. On je prozvao i evropske slaviste koji se još slepo drže Vuka Karadžića.

- Ne shvata se da je hrvatski književni jezik bitan faktor vaskolikog hrvatskoga jezika, kao složenog jezičkog kompleksa - smatra Auburger. On je dodao da se ne može, onako kako je govorio Vuk Karadžić, koncentrisati samo na narodni jezik, jer je kulturni jezik književni jezik, a to je najvažniji element u celom jezičkom kompleksu hrvatskog jezika.


vesti po rubrikama

^vesti

Malo krcka i pucka, ali nije opasno
Astronauti navalili na nudle i čokoladu
Srpskohrvatski jezik je izmišljotina
Obelisk Ivanu Stamboliću
Sneg na Kopu
Isplata naknade za nezaposlene
   


     


FastCounter by LinkExchange