GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 18. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iskaz bivšeg policajca o ubistvu kovaČeviĆa nije začudio Požarevljane

Policija znala da je Marko ubio Trefa

Marko je Trefa likvidirao, posle svađe zbog biznisa, sa tri hica iz pištolja, u usta, glavu i grudi, ispred Centra "Sava" u Novom Beogradu. Zbog ovog ubistva, Marko nikad nije uhapšen ni saslušan, jer su ga štitili Radomir Marković i Vlajko Stojiljković

POŽAREVAC - Bivši policajac Aleksandar Petkanić (34) iz Beograda, osuđenik zatvora Sremska Mitrovica, u iskazu datom 17. juna ove godine Odeljenju kriminalističke policije u ovom gradu, za ubistvo reli-vozača i biznismena Vladimira Kovačevića Trefa (39), 20. februara 1997. godine, direktno optužuje Marka Miloševića, sina bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Podatke o Petkanićevom boravku u Požarevcu, navedenim u službenoj belešci SUP Sremska Mitrovica, do kojih je Glas uspeo da dođe, potvrđuje i naš izvor koji je želeo da ostane anoniman.
- Sa Petkanićem sam boravio u istražnom zatvoru u Požarevcu u maju 2000. godine, posle njegovog hapšenja zbog navodne zloupotrebe telefonskih kartica, u vreme dok je radio za Marka Miloševića. Od njega sam saznao da je, kao službenik Državne bezbednosti, na čijem čelu je tada bio Jovica Stanišić, u Požarevac došao da bi tajno nadgledao poslove koje Marko vodi. Marko nije znao motiv njegovog dolaska, po čemu zaključujem da je naseo na nečije "proverene preporuke" - tvrdi naš izvor.

Novinara ubio bivši policajac

U svom iskazu Petkanić je detaljno opisao i ubistvo novinara iz Jagodine Milana Pantića, izvršeno 11. juna 2001. godine, za koje tereti Zorana Marjanovića Makija, bivšeg policajca iz Jagodine, kao i ubistvo bivšeg pripadnika RDB Momira Gavrilovića od 3. avgusta 2001. godine, za koje tereti Dragana Nikolića Teču (37) iz Zemuna. Takođe, u ovoj službenoj belešci naveo je da ima detaljna saznanja o ubistvima Zorana Petrovića Šempe, Zorana Jeftića Taćija, Radomira Nedeljkovića Malog Zoze, Zorana Davidovića Ćande, braće Fiškal Zorana i Dragana Živkovića, Miodraga Krstića Mikija, Miodraga Nikolića Surovog, Đorđa TopićaĐoleta i Branislava Jelačića.

On navodi da je Petkanić tada radio na prodaji kartica za mobilne telefone i izdavanju kaseta u Markovom video-klubu "Madona", koji je vodio Goran Savić Šinzov, Markov glavni dobavljač droge iz inostranstva. Jednom prilikom uhapšen je i zatvoren u Austriji, jer je kod njega pronađeno devet kilograma kokaina, ali kao Markov prijatelj i momak njegove sestre Marije, ubrzo je oslobođen "diplomatskim naporima" Srbije.
- Mislim da je Petkanić o ovoj likvidaciji progovorio ne zbog trgovine s vlastima, jer mu je do kraja kazne ostalo još godinu dana, već zbog griže savesti.

Međutim, njegova priča o tome da je Marko likvidirao Trefa, Požarevljanima je oduvek bila poznata, jer se dan uoči ovog ubistva gradom pronela vest da su se njih dvojica posvađala u diskoteci "Madona". Napisi u medijima da je ubica ostao nepoznat jer je likvidacija urađena profesionalno, netačna je, jer Marko nije bio profesionalac. Ostao je neotkriven samo zbog toga što su ga štitili načelnik RDB Radomir Marković i minisitar policije Vlajko Stojiljković. Zahvaljujući njemu, Marko je dobio uniformu specijalnih policijskih jedinica u kojoj je često paradirao gradom, iako nikad nije služio vojsku. Osim njih dvojice, klanjao mu se i upravnik carine Mihalj Kertes, koji mu je dao "zeleno svetlo" za "uvoz" droge, cigareta, automobila i goriva - tvrdi naš izvor.

Pošto se Marko uortačio sa Trefom, koji ga je 1992. godine kao reli-vozača ubacio u svoj klub AMSK "Tref", preko Kertesa mu je omogućio da uvozi cigarete bez carine i prodaje ih u svojim mnogobrojnim fri-šopovima na granici sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom. Prema navodima Petkanića, pošto su se 19. februara u diskoteci "Madona" zamerili oko biznisa, Marko je Trefa likvidirao odmah sutradan, u 10.45, sa tri hica iz pištolja ispaljenih u usta, glavu i grudi, ispred tehničkog ulaza "A" u Centar "Sava" u Novom Beogradu, gde je bilo sedište auto-kluba "Tref". Prema tadašnjem pisanju medija, očevici su ubicu opisali kao "momka u crnoj kožnoj jakni, sa čarapom na glavi", koji je pobegao prema hotelu "Hajat", a naveli su da se posle 15 minuta, skrhan bolom i uplakan, odnekud stvorio i Marko Milošević. Kovačević je sahranjen dva dana kasnije na Topčiderskom groblju, a sahrani je prisustvovao i Marko, okružen telohraniteljima i u društvu Milice Gajić.

- Ubrzo potom, Marko je preuzeo ceo Trefov lanac trgovina. Međutim, njegovom sinu iz prvog braka Andriji Kovačeviću odmah je bilo jasno da je Marko odgovoran za ovu likvidaciju, i tada se zarekao da će mu se kad-tad osvetiti i da će ubiti ili njega ili njegovog sina, koji danas ima šest godina - navodi naš izvor.
Petkanić je u istražnom zatvoru u Požarevcu proveo čak godinu dana, što je protivzakonito, po čemu se zaključuje da su se Marko i Radomir Marković ozbiljno okomili na njega, posle čega je osuđen čak na tri godine zatvora. Za vreme njegovog boravka u istražnom zatvoru, ubijen mu je otac, Dušan Petkanić, zidarskom libelom u glavu. Čovek koji je za to optužen, osuđen je na 20 godina zatvora, ali je posle 18 meseci oslobođen, jer se ispostavilo da je nevin, zbog čega je država dužna da mu isplati odštetu od 1,5 miliona dinara. - Ne bi me čudilo da ova likvidacija Petkanićevog oca vodi do Marka Miloševića, koji je želeo da mu se osveti što ga je špijunirao po nalogu Stanišića - tvrdi sagovornik Glasa.

On navodi da je, posle ovakvog iskaza Petkanića, na potezu Republičko javno tužilaštvo koje, osim ovog zločina, treba da ispita i Markovu umešanost u ubistvo Đinđića pošto je, po navodima zaštićenog svedoka Zorana Vukojevića, ponudio nagradu od pet miliona maraka za njegovo ubistvo, jer mu je oca izručio Hagu.

- Treba preispitati i odgovornost Radeta Markovića koji je Marku omogućio da poseduje čak šest diplomatskih pasoša. On ga je ispratio iz zemlje, sa pasošem koji je glasio na ime Zoran Jovanović - zaključuje naš sagovornik.

Lista Markove bahatosti

Mnogi Požarevljani odlično pamte sve Markove ispade bahatosti. U septembru 1999. godine išamarao je novinara Mileta Veljkovića, direktora "Bambija" Miroslava Miletića, a drškom pištolja pretukao je fotoreportera Večernjih novosti Milana Timotića, jer je slikao njegovu pekaru "Non-stop". Ošamario je i nekadašnjeg načelnika SUP-a Radišu Jovića, na šta mu je ovaj uzvratio istom merom. Pretukao je advokata Dušana Mladenovića, vlasnika "Tim" kafea Slobodana Gajića, nekadašnjeg predsednika DS-a Živana Dimitrijevića i aktivistu ove stranke Sašu Vasića. Sa svojom ekipom upao je i u Dnevni telegraf i vitlajući pištoljem, tražio novinara Dragana Vučićevića, zbog njegove reportaže o rođenju Marka-juniora.

D. Novković


vesti po rubrikama

^hronika

Policija znala da je Marko ubio Trefa
Radnica i gosti ugušili se u snu
Lažnim čekovima do 500.000 evra
Dva dečaka zapalila vrtić
Saša Radak bio dobrovoljac u Vukovaru
 


     


FastCounter by LinkExchange