GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 17. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svrab u predelu čmara

Ovo oboljenje, pa tako i njegovi uzroci i i simptomi, veoma je složeno. Javlja se kao beznačajan kratkotrajan svrab, ili može biti dugotrajan da bolesnika dovodi do očajanja. Svrab mogu da uzrokuju opšta ili lokalna oboljenja. Od opštih oboljenja, to može biti čitav niz njih: šećerna bolest, oboljenja jetre i žučnih puteva, povećanje ureje u krvi, zatvor, tuberkuloza, giht i druga. Svrab može biti posledica uzimanja raznih lekova i to je medikamentozni analni pruritus, kada se uzimaju antibiotici, kokain, morfijum i drugi lekovi.

Od lokalnih oboljenja koja uzrokuju svrab čmara najčešće su analna fisura, fistula, fluor kod žena, crevni paraziti, analne bradavice, pa i neka ozbiljna kao što su rak debelog creva, hemoroidalno oboljenje, kolitis, trudnoća, gljivične infekcije.

Svrab je glavni znak, a može se pojaviti kao reakcija na spavanje, veliku nuždu, zagrevanje, emocionalne stresove, unošenje pojedinih namirnica. Svrab izaziva češanje, a češanje povećava svrab. Bolesnici mogu gubiti u težini. Pored toga, dolazi do promene na koži i završnom delu sluzokože čmara. Koža menja boju jer se gubi pigment, dolazi do nabiranja kože i otoka. Zbog češanja dolazi do hroničnih promena i infekcije.

Dijagnoza se postavlja pregledom i uzimanjem anamneze i korišćenjem laboratorijskih nalaza pomoću kojih se otkrivaju pojedina oboljenja.

LEČENJE: Konzervativno, potrebno je tražiti osnovnu bolest i nju izlečiti, a na taj način se i simptomi svraba sami povlače uz higijensko-dijetetski režim i konsultaciju dermatologa radi lečenja same kože.

Dr V.Zađina, hirurg proktolog


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Zdravije voće i povrće jarkih boja
Osnovni pojmovi o meningitisu
Zablude o raku dojke
Bodibilding: Totalni trening za trapezius
Nazeb kod dece
Alergijski i nealergijski rinitis
Svrab u predelu čmara
Pitamo lekara: Kako se tretira mucanje?
Medicinske zanimljivosti
 


     


FastCounter by LinkExchange