GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 8. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Drama Danila Kiša na Cetinju

CETINJE - Drama "Drveni sanduk Tomasa Vulfa" Danila Kiša, u režiji Nika Goršiča i dramatizaciji Bože Koprivice, premijerno je izvedena u četvrtak uveče u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" na Cetinju. Glavne uloge u drami tumače Branimir Popović i Predrag Ejdus. Kiš je dramu "Drveni sanduk Tomasa Vulfa" pisao po narudžbi, za televiziju. Filip David pozvao je sedam pisaca da napišu drame o sedam smrtnih grehova (Pekić, Kiš, Kovač, Bora Ćosić, Dragoslav Mihailović, Živojin Pavlović) i Kiš je izabrao lenjost. Prema rečima Bože Koprivice, Kiš lenjost nije gledao kao porok, već joj je prišao bez pedagoške i moralističke pridike.

Ime Tomasa Vulfa čitaocu signalizira da je Kiš krenuo iz kontre. Tomas Vulf (Pogledaj dom svoj, anđele) bio je pisac velike energije, pisao je kao u bunilu, a onda u poznu noć ili rano jutro trpao stranice u otvoreni kovčeg. U susretu Singera, preživelog logoraša, i Jakova, pisca tek jedne stranice, kao refren prisutan je motiv nemoći poezije, nemoći umetnosti da se zločini zapamte.

Danilo Kiš radio je kao dramaturg Ateljea 212 od 1965. do 1968. Dramu "Elektra" napisao je 1968. Iz iskustva koje je stekao kao dramaturg nastale su kasnije tri njegove televizijske drame - "Noć i magla", "Papagaj" i "Drveni sanduk Tomasa Vulfa", i dramatizacija pripovetke "Grobnica za Borisa Davidovića".

T. Č.


vesti po rubrikama

^kultura

Uticaji tehnologije na modernu umetnost
37. Bemus 05: San o sjedinjenju
Nove knjige: Podgorički CID između dva Sajma knjiga
Drama Danila Kiša na Cetinju
Instalacije naših umetnika u Talinu
Kolekcija Britanskog saveta na Internetu
 


     


FastCounter by LinkExchange