GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 8. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Urbana" - prva hrvatska borilačka veština

Samoodbrana bez iluzija

LONDON - Kad vas na ulici napadnu i život vam je u opasnosti, tada više nema pravila. Nikakvo fer ponašanje i plemenitost ne prolaze, pa sam zato osmislio "urbana sistem" - samoodbranu bez iluzija, prvu hrvatsku borilačku veštinu priznatu u svetu - kaže 48-godišnji Miro Zdunić iz Jastrebarskog, koji se sa ekipom boraca nedavno vratio iz Londona, gde je drugi put bio na Seminaru borilačkih veština na kojem se okupljaju najbolji majstori najrazličitijih borilačkih stilova.

- Ova veština je efikasna, jednostavno ju je naučiti, a vrlo je brutalna - kazao je za "urbanu" Mark Šui, nosilac desetog dana crnog pojasa i jedan od najvećih stručnjaka na području borilačkih veština u svetu. Sensei (majstor) Zdunić, inače, radi kao profesor stručnih ekonomskih predmeta u školi u Jastrebarskom. U "urbani" su spojeni elementi različitih veština, poput eskrima, što je filipinski način borbe hladnim oružjem, džiudžice i aikida. Spojio ih je u jedan stil u kojem se čak i grize, čupa i napadačima oduzimaju noževi.

- Odrastao sam u zagrebačkom naselju Sigećica gde se klinci prvo potuku, pa tek onda prohodaju. Od malih nogu sam morao da se bacim u karate, boks i slične sportove. Nije bilo druge - rekao je Zdunić, koji je i na popisu međunarodne liste borilačkih instruktora, odnosno u cehu majstora. Kaže kako njegova veština nije sport, jer je on plemenit, fer i pošten, a "urbana" je agresivni odgovor na agresivno ulično ponašanje. Škole, jednu u Jastrebarsom, drugu u Zagrebu, pohađaju čak i devojke jer je njegova veština idealna za obranu od silovatelja.


vesti po rubrikama

^iz eks yu štampe

Donalde, pazi se!
Riba se sama peca
Dejvid Koperfild i "Radovanove gaće"
"Urbana" - prva hrvatska borilačka veština
Arkanovo kumče u samici
Unikatni motori iz skopske radionice
 


     


FastCounter by LinkExchange