GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 8. 10. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na Stomatološkom fakultetu troje suspendovano zbog korupcije

Profesori prodavali ispite

Dekan podneo prijave protiv jedne profesorke, laboranta i jednog asistenta. Istraga je u toku, a utvrđeno da je 17 studenata položilo ispit van procedure

BEOGRAD - Grupa profesora Stomatološkog fakulteta u Beogradu suspendovana je u ponedeljak zbog korupcije, saznaje Glas. Sa posla su udaljeni šef katedre za mikrobiologiju i imunilogiju, njen laborant i asistent na predmetu histologija i embriologija. Nekoliko studenta stomatologije, koji su se juče obratili našoj redakciji, kažu da je na fakultetu javna tajna da je profesor Branka Radosavljević preko svog laboranta Lidije naplaćivala ispit po 450 evra, a prema nekim informacijama i 550 evra.

- Moja drugarica je "kupila ispit" kod asistenta Siniše Vukobratovića za 350 evra jer je učila po starom programu, a za one studente koji uče po novom programu cena je 500 evra. Pre nekoliko meseci jedna devojka je s roditeljima otišla kod Branke Radosavljević i zapretila joj da će je prijaviti za kupovinu ispita ako joj ne da šesticu. Profesorka joj je odmah upisala šesticu u indeks - kaže studentkinja šeste godine.

Studenti završnih godina Stomatološkog fakulteta u Beogradu tvrde da ovo nije prvi put da je neki profesor uhvaćen "na delu".

- Profesorka koja predaje fiziologiju suspendovana je nedavno, ali se ona vratila na posao u istom ispitnom roku i nije snosila nikakve posledice. Na fakultetu se plaše da pričaju o tome. Izgleda da profesori štite jedni druge, a oni kojima je to dosadilo otišli su na privatni fakultet u Pančevu. I nama studentima je dosta da gledamo šta se dešava na fakultetu - kaže naš izvor.

Borba sa vetrenjačama

Prof. dr Vojislav Leković je istakao da korupcija na Stomatološkom fakultetu postoji zbog velike konkurencije prilikom upisa, a oni koji ga upišu hoće po svaku cenu da ga završe.
- Razgovarao sam sam diplomiranim studentima koji su kupili ispit. Oni su mi potvrdili da su dali novac, ali nisu hteli da podnesu prijave plašeći se za svoj položaj jer će im diplome biti poništene. Ljudi iz policije su mi objasnili da je veoma teško uhvatiti ljude koji uzimaju mito jer oni imaju veoma razvijene načine uzimanja novca - objašnjava dekan svoju borbu sa vetrenjačama.

Prof. dr Vojislav Leković, dekan Stomatološkog fakulteta, potvrdio je za Glas da su jedan profesor, laborant i asistent suspendovani na tri meseca, ali nije hteo da pominje njihova imena.

- U toku je postupak ispitivanja činjenica i prikupljanja dokaza, od suspendovanih radnika i studenata uzeli smo izjave, a njihova imena neću da spominjem zbog dalje istrage. Ustanovili smo da 17 studenata nije položilo ulazni kolokvium kako bi izašli na ispit. Ti studenti će ponovo polagati ispit. Ovaj slučaj korupcije prijavili smo policiji, a kada istraga bude završena donećemo određene odluke - objašnjava profesor Leković.

Pre izvesnog vremena na Stomatološkom fakultetu osnovan je Savet za korupciju i napravljena je strategija u borbi protiv korupcije na fakultetu. U saradnji sa agencijom Stratedžik mareking urađena je anketa na fakultetu, a jedan deo se odnosio i na korupciju. U anketi je veliki broj studenata istakao da korupcija postoji za tri predmeta.

- Odmah smo smenili šefove katedri tih predmeta, uveli ulazni kolokvijum koji svi studenti moraju da polože pre izlaska na ispit, postavili po dva profesora za predmete i kompjuterski izvlačimo ko će ispitivati studente bez mogućnosti promene ispitivača, a svi ispiti se polažu pred komisijom. Utvrdili smo da 17 studenata nije položilo eliminacioni test, a prošli su ispit. Ne znamo koliko novca su nastavnici uzimali za polaganje ispita jer je to veoma teško utvrditi - kaže profesor Leković.

Medicinari najkorumpiraniji

Istraživanje Instituta za društvenu teoriju i filozofiju, sprovedeno u julu i septembru, pokazalo je da među nastavnim osobljem na Univerzitetu u Beogradu postoji utisak da je korupcija najprisutnija na Medicinskom fakultetu, na šta je ukazalo 24,5 odsto ispitanika. Na drugom mestu je Pravni fakultet - 23,5 odsto, zatim Ekonomski - 21,4 odsto, Stomatološki - 9,5 odsto i Fakultet organizacionih nauka - 6,1 odsto. Na pitanje šta najviše doprinosi korupciji na beogradskom Univerzitetu, petina ispitanika smatra da je reč o materijalnom položaju nastavnog osoblja, 18 odsto za to okrivljuje svest i stavove nastavnog kadra, a 14,2 odsto odnos vlade prema obrazovanju, ukazao je on.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Grip opasan za sirotinju
Profesori prodavali ispite
Vozovi prolaze, ministri žmure
Priprema se nacionalna strategija protiv nasilja
 


     


FastCounter by LinkExchange