GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Brojanje glasova u Egiptu moglo bi da potraje i tri dana

Mubarakov rival za reprizu izbora

BEOGRAD - Glavni rival egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka na predsedničkim izborima, lider partije Gad (Sutra) Ajman Nur, izjavio je arapskoj satelitskoj TV Al džazira da će tražiti da se glasanje ponovi zbog kršenja izbornih pravila.

Mada se zvanični rezultati prekjučerašnjih prvih pluralističkih izbora za šefa države u Egiptu tek očekuju, već se tipuje na Mubarakovu neprikosnovenu pobedu. Prebrojavanje glasova moglo bi da potraje i tri dana, a neimenovani zvaničnik Izborne komisije rekao je juče Asošiejted presu da je, prema dosad izbrojanim glasovima, za Mubaraka glasalo najmanje 70 odsto glasačkog tela.

Nepravilnosti na biralištima

Ajman Nur je optužio vlasti da nisu organizovale istinski demokratske, pluralističke izbore, već da se "ponašaju kao da je ovo još jedan referendum". Glasanje nisu nadzirali međunarodni posmatrači, a predstavnici lokalnih civilnih grupa su u poslednjem trenutku obavešteni da smeju da prisustvuju glasanju. Pa ipak, posmatračke grupe ukazale su na kršenja izbornih pravila - ubacivanje dodatnih listića, kupovinu glasova, zastrašivanje birača, zloupotrebu vladinih vozila i diskriminaciju u korist Mubaraka. U Kairu, međutim, nisu prijavljeni veći problemi, a i odziv je u prestonici bio visok u poređenju sa ostatkom zemlje.

Odziv birača, koji su mogli da se opredele za Mubaraka ili jednog od njegovih devet rivala, nije bio velik. Egipćani nikad dosad nisu glasali za predsednika. Šef države birao se tako što bi jednog kandidata predložio parlament, a građani bi taj izbor potvrdili na referendumu. Na taj način je Mubarak od 1981. četiri puta biran za predsednika. Ove godine on je promenio izborni sistem i uveo pluralizam, posle pritiska iz SAD i masovnih protesta u samoj zemlji na kojima su zatražene reforme, a obećao je i dodatne političke promene ukoliko mu građani povere još jedan šestogodišnji mandat.

Uvođenje pluralizma u svakom slučaju je revolucionarna promena, ali Bi-Bi-Si prenosi ocenu Mubarakovih kritičara da se on potrudio da ograniči prostor oponentima koji mogu da ga ugroze. Izborna pravila onemogućila su učešće kandidata iz najjačeg opozicionog pokreta, umerenih islamista iz Muslimanske braće, pošto im vlada dosad nije dozvolila da oforme političku stranku. Muslimanska braća, ipak, imaju veći broj poslanika u parlamentu, koji su na parlamentarnim izborima učestvovali kao samostalni kandidati.

Za samo dvojicu Mubarakovih protivkandidata može se reći da imaju svoje izborne okruge. Najjači među njima je Ajman Nur, elokventni mladi liberal koji je najavio da će, ako postane predsednik, mandat posvetiti uspostavljanju temelja demokratske države. Drugi relativno poznat kandidat je Noman Goma, lider VAFD-a, stranke sa zapaženim učešćem u borbi za nezavisnost zemlje, koja je tokom poslednjih pedeset godina ozbiljno oslabljena ograničenjima u političkom delovanju.

Predsednički izbori oživeli su debatu o decenijskoj stagnaciji u zemlji i bili povod za kritike na račun Mubaraka, koje su pre samo godinu dana bile skoro nezamislive. Struktura vlasti je, međutim, i dalje nepromenjena i opozicija optužuje Mubaraka da ne želi stvarne političke promene. Kritičari kažu i da je glasanje imalo za cilj da obezbedi legitimitet čoveku koji je već predugo na vlasti, a nije rešio mnoge hronične probleme Egipta - visoku nezaposlenost i korupciju. Ipak, većina analitičara slaže se u oceni da su prvi pluralistički izbori u Egiptu prvi korak ka punoj demokratizaciji te zemlje.

V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Mubarakov rival za reprizu izbora
Kolera hara Nju Orleansom?
Arafata ubila sida ili otrov?
Barel nafte 100 dolara?
 


     


FastCounter by LinkExchange