GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ubrzana privatizacija propalih društvenih preduzeća u Boru

Samo portiri dolaze na posao

U nekim firmama radnici pet godina nisu dobili plate

BOR - Dosadašnja privatizacija društvenih firmi u opštini Bor bila je spora i neefikasna i zato je odlučeno da se ubrza taj proces kako bi se već jednom rešio status radnika koji mesecima i godinama uglavnom ne rade, niti primaju plate. Na aukciji uskoro će se naći Konfekcija Bor, "Ishrana", "Standard", Klanica "Polet", "Borplast" i Ugostiteljstvo. Preduzeće za prikazivanje filmova "Rudar", najverovatnije, biće pripojeno opštinskom Centru za kulturu.

Prve koncesije

Za nekoliko dana znaće se i prvi konvecionari za geološka istraživanja i eksploataciju rudnog blaga na Crnom vrhu. Za dva rudna ležišta, od tri koliko je ponuđeno, zainteresovano je više moćnih svetskih kompanija i korporacija. Oni će na vrletnoj planini, gde su i Nemci tokom Drugog svetskog rata eksploatisali rudu bakra, ostati dvadeset pet do trideset godina, zavisno od vremena utrošenog za istraživanja. Biće to još jedna privatizacija prirodnih bogatstava kojima obiluje borska opština. Prve koncesije u Borskim rudnicima bakra dobili su Francuzi 1903. godine, s pravom eksploatacije na 99 godina.

- Kod svih tih preduzeća problemi su manje-više istovetni. Nedostaju kadrovi za pripremu dokumentacije, zavladao je nerad, u nekim firmama mesecima i godinama na posao dolaze samo portiri da čuvaju imovinu, nerešeni su imovinsko-pravni odnosi. Ipak, neće se čekati krajnji rok za prodaju, 2007. godina. Najviše nesporazuma je kod Konfekcije Bor koja je davno pripojena pirotskom "Prvom maju", ali Piroćanci odugovlače ostvarivanje dogovora po kojem nama pripada 67, a njima 33 odsto preduzeća. Moramo paziti i da nam se ne ponove greške prilikom privatizacije trgovine "Centroistok" i Štamparije "Bakar". Dobar i poučan primer je promena vlasništva u "Borprometu" (kupac je konzorcijum od 11 radnika) i "Tehnoprometu" - kazao je Slaviša Karabašević, član Opštinskog veća zadužen za privatizaciju društvenih preduzeća.

Karabašević ističe i to da i u sistemu RTB ima teškoća u privatizaciji fabrika za preradu. U Industriji obuće "Boranka" propale su četiri prodaje. Sa Italijanima je još pre godinu i po sačinjen odličan kupoprodajni ugovor za pogon bakarnog praha. Prodat je i sokobanjski "14. avgust", a uskoro će na aukciju i Industrija plemenitih metala "Majdanpek". Hotel "Lepenski vir" našao je kupca pre dve godine, ista sudbina očekuje i hotel "Jezero" na Borskom jezeru. Privatizovana je i Brestovačka banja, jedina u Srbiji od svih banja. U decembru biće raspisan tender za prodaju baznog dela kombinata bakra, koji je 80 odsto u vlasništvu države. Na redu je da promeni gazdu i Fabrika poliester folija, jedina u ovom delu Evrope.

Od poljoprivrednih organizacija jedino je prodat veći deo zadruge u selu Slatina, mada nijedan od tih kolektiva već godinama ne radi kako valja. Jedni su u velikim gubicima, drugi u stečaju, a treći, suočeni sa blokiranim računom, čekaju neizvesnu sudbinu. U "Poljopromu" niko od 30 zaposlenih skoro pet godina nije primio platu.

B. F.


vesti po rubrikama

^Srbija

Samo portiri dolaze na posao
Nisu deca kriva što je država trula
Krediti za zdravu privredu
Svi potomci na okupu
Zakonom na ambroziju
Neće da se ulica zove po lekaru
U Kruševcu otvoreno 40 gradilišta
Počinju iskopavanja na Belovodama
Delegacija Prokuplja posetila Norvešku
   
 


     


FastCounter by LinkExchange