GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Priprema za posetu pape?

BEOGRAD - Predsednik SCG Svetozar Marović susrešće se danas s papom Benediktom Šesnaestim i on će biti jedan od prvih stranih državnika koje će primiti novoizabrani poglavar katoličke crkve. Na taj način našoj državi ukazana je velika čast, a zanimljivo je da krajem meseca u Svetu stolicu stiže i Boris Tadić.

- Mislim da je put Marovića posredno vezan i za traženje podrške Vatikana crnogorskoj nezavisnosti, jer Podgorica već duže vreme koketira s papskom državom, a u tome ima i veliku pomoć Hrvatske - kaže za Glas Milan Nikolić, politički analitičar. On pojašnjava da predsednik SCG, koliko god zastupao interese zajednice, mora da obrati pažnju i na crnogorske stavove, jer, iako umeren, on ipak pripada toj struji vlasti u Crnoj Gori.

- Što se tiče posete Borisa Tadića, mislim da je tu reč o nameri pape Benedikta da predstavi ravnotežu i da, posle Marovića, primi i predsednika Srbije. Takođe smatram da je njegova želja da pokaže da ranija, u priličnoj meri neprijateljska politika Vatikana prema Srbiji, nije više u igri i da želi da uspostavi nove, srdačnije odnose. Tadić će se verovatno susresti sa molbom pape da mu omogući posetu Beogradu, a naš predsednik trebalo bi da učini dobar politički manevar i to mu, u prethodnom dogovoru sa SPC, i omogući. Mislim da je on to u stanju da uradi, posle čega bi usledila fina ekumenska poseta, bez mnogo politike - zaključio je Nikolić.

M. M.


vesti po rubrikama

^politika

Davinić voljno
Dinkić krije mutne rabote
Stranački obračun naduvao aferu
Ejdeu preneta zabrinutost zbog Kosmeta
Priprema za posetu pape?
Čekajući fajront: A što ne bi moglo
 


     


FastCounter by LinkExchange