GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Ejdeu preneta zabrinutost zbog Kosmeta

Srbi su narod sa najmanje prava

BEOGRAD - Najviši državni zvaničnici SCG i Srbije preneli su juče specijalnom izaslaniku UN za ocenu standarda na Kosovu i Metohiji Kaj Ejdeu zabrinutost zbog izuzetno teškog položaja Srba u pokrajini.

U razgovoru sa Ejdom, predsednik Srbije Boris Tadić preneo je zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije i nedavne tragične pogibije dvojice srpskih mladića na Kosmetu. Tadić i Ejde razgovarali su i o bezbednosti, decentralizaciji, povratku raseljenih, privatnom vlasništvu, privatizaciji i zaštiti verskih i kulturnih sloboda u pokrajini.

Posle susreta sa Tadićem, Ejde se sastao i sa ministrom inostranih poslova SCG Vukom Draškovićem. Drašković je istakao da ne sumnja u objektivan izveštaj o ostvarenim standardima na Kosmetu koji će Ejde dostaviti generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu. Drašković je rekao da nema tog izveštaja koji može da negira da je ijedan narod u Evropi obespravljen kao Srbi na Kosmetu.

On je istakao da albanski lideri moraju javno da saopšte da Beograd nije inostranstvo za Kosovo i Metohiju i da Srbija ima legalno pravo da se stara o srpskom narodu, kulturnoj baštini i nasleđu u pokrajini. Šef diplomatije izrazio je nadu da će albanski lideri krenuti ka kompromisu i jednom rešenju koje neće uskratiti ijedno pravo Albancima, ali koje će omogućiti i Srbima da budu punopravni građani.

Ejde je ponovio da nema roka u kojem bi trebalo da sačini izveštaj o postignutim standardima, ali je potvrdio da će naredne nedelje o svemu usmeno izvestiti Kofija Anana. Prema njegovim rečima, tri ključna aspekta u kojima se moraju dostići standardi jesu decentralizacija, očuvanje kulturnog i religijskog nasleđa i povratak raseljenih. Ejde je rekao da je posle sastanka u Prištini video da je napredak učinjen u nekim oblastima, ali da je potrebno još raditi.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

Davinić voljno
Dinkić krije mutne rabote
Stranački obračun naduvao aferu
Ejdeu preneta zabrinutost zbog Kosmeta
Priprema za posetu pape?
Čekajući fajront: A što ne bi moglo
 


     


FastCounter by LinkExchange