GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Ministar odbrane SCG juče konačno prelomio i podneo ostavku

Davinić voljno

Ministar odlazi "bez obzira na to što sve preliminarne provere ukazuju na neosnovanost sumnji u bilo kakve elemente organizovanog kriminala u vezi s nabavkom opreme za Vojsku SCG"

BEOGRAD - Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić podneo je juče ostavku zbog afere sa ugovorom o nabavci vojne opreme. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović posle sednice Vlade Srbije rekao je da je predsednik SCG Svetozar Marović obavestio Vojislava Koštunicu i Vladu Srbije o ostavci Prvoslava Davinića.

- Obavešteni smo da je ministar Davinić podneo ostavku zbog objektivne odgovornosti. Vlada je na sednici zaključila da se ova afera mora isterati do kraja, a kako je sada sve u rukama specijalnog tužioca sve će biti rešeno - rekao je Vuksanović na konferenciji za novinare.

Očekivani epilog

"Što se tiče ostavke ministra odbrane, to je jedini očekivani epilog s obzirom na sve okolnosti", rečeno nam je u Atlantskom savetu čiji je, inače, član i Davinić. Takođe, u Savetu je još jednom istaknuto da se ograđuju od izjave svog člana Veljka Kadijevića posle koje je, komentarišući "slučaj Davinić", u javnosti stečen utisak da je Savet na strani ministra odbrane, što nikako nije slučaj.
- Mi se samo borimo da rekonstruišemo našu vojsku i uvedemo je u Partnerstvo za mir. Što se tiče Davinića, smatramo da državni organi treba da rade svoj posao i ukoliko se pokaže da je neko odgovoran, pa bio to i Davinić, treba da odgovara, zaključio je naš sagovornik.

M. M.

On je naglasio i da na jučerašnjoj sednici nije bilo reči o Davinićevom nasledniku.
Davinić je juče obavestio Marovića i da će podneti ostavku "bez obzira na to što sve preliminarne provere ukazuju na neosnovanost sumnji u bilo kakve elemente organizovanog kriminala u vezi s nabavkom opreme za Vojsku SCG". On je, kako piše u saopštenju Marovićevog kabineta, spreman da doprinese "smirivanju tenzija, afirmišući prioritetne ciljeve reforme Vojske i evroatlantsku integraciju SCG, kao i zaustavljanju daljih napada na Vojsku i institucije državne zajednice SCG". Marović je ocenio da je Davinićeva ostavka visokodemokratski čin i izrazio uverenje da će Davinić, koji će obavljati dužnost do izbora novog ministra, biti i dalje "jednako posvećen svim zajedničkim ciljevima SCG i država članica na njihovom putu pune evroatlantske integracije".

Po ko zna koji put od kako je na funkciji ministra vojnog, podsetimo, Davinić je u žižu javnosti dospeo krajem prošlog meseca, kada ga je njegov donedavni stranački kolega i ministar finansija Mlađan Dinkić optužio za nesposobnost i zatražio njegovu ostavku. Ministar je ubrzo ostao bez podrške u svojoj stranci, a zatim je i isključen. Posle razgovora s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, Davinić je najavio da će podneti ostavku, ali kada ga je Dinkić optužio za sklapanje štetnih ugovora za nabavku vojne opreme vredne oko 300 miliona evra, Davinić se zainatio i rekao da neće odstupiti sve dok se ta afera u potpunosti ne istraži.

Pre nego što je Davinić najavio ostavku, predstavnici G17 plus podneli su Skupštini SCG inicijativu za njegovo smenjivanje.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je Davinićeva odluka logičan potez zbog političke i objektivne odgovornosti koju ima u aferi. Tadić je naglasio da istrage u vezi sa aferom moraju biti do kraja sprovedene, kako bi se, ako postoje, utvrdili i drugi oblici odgovornosti nadležnih koji su odobrili sporni ugovor sa firmom "Mile Dragić".

P. P - J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Davinić voljno
Dinkić krije mutne rabote
Stranački obračun naduvao aferu
Ejdeu preneta zabrinutost zbog Kosmeta
Priprema za posetu pape?
Čekajući fajront: A što ne bi moglo
 


     


FastCounter by LinkExchange