GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za 100 dinara u 15 muzeja

Druga beogradska "Noć muzeja" biće održana 17. septembra - s jednom kartom, po ceni od 100 dinara, posetioci će od 18 do 2 sata posle ponoći moći da obiđu 15 muzejskih i izložbenih prostora, najavila je Ana Jovanović, jedan od osnivača kulturne manifestacije "Noć muzeja" na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

U Konaku kneginje Ljubice biće predstavljeno svih 25 zvaničnih muzejskih institucija s po tri vrhunska eksponata. Na jednom će moći da se vide čuveno jaje Nikole Tesle, štap koji je pripadao Čarli Čaplinu, prvi srpski film, moda u Beogradu između dva rata i još mnogo toga. Izložba "Nadziranje i kažnjavanje" u Kazamatima trebalo bi da dočara autentični ambijent zatvora 19. veka i da pruži uvid ko je sve robijao u kazamatima beogradske tvrđave.

Za javnost će ponovo biti "otvorena vrata" Rimskog bunara, a u Barutani će - pomoću videa, zvuka i uz replike iskopina, keramika i nakita između prvog i četvrtog veka - moći da se pogleda Viminacijum, trenutno najaktuelnije arheološko nalazište. U Muzeju primenjene umetnosti biće organizovan GSM filmski festival "Mobileye", jednosatni program filmova renomiranih autora, a zbog velikog interesovanja biće ponovljena izložba u Manakovoj kući "Kurtizane i kupleraji u 19. veku", koju je u aprilu posetilo više od 5.000 ljudi. Zahvaljujući Francuskom kulturnom centru, na košarkaškim terenima K. K. "Partizan", nastupiće francuski di-džejevi Maksim i Žak de Marselj.

Manifestacija "Noć muzeja" biće svečano otvorena u 17.45 scenskom tačkom teatra pokreta "Mimart" i grupnim padobranskim skokom na platou kod Pobednika. Karte su u prodaji na Bilet servisu od 7. septembra.

K. V.


vesti po rubrikama

^kultura

Prespavali smo veselje, ali mamurluk opet udara
O, Mlađane, naš monarše
"Let iznad kukavičjeg gnezda" uskoro u BDP-u
Za 100 dinara u 15 muzeja
 


     


FastCounter by LinkExchange