GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


ULUSovo pismo "namesniku Boga na zemlji" Dinkiću

O, Mlađane, naš monarše

Država može ili da pomaže umetnost ili da ostavi umetnike da se snalaze kako umeju. Ono što ne bi smela jeste da optereti dažbinama one kojima nije omogućila da žive od svog rada!

Povodom usvajanja zakona koji ukida status slobodnih umetnika, Udruženje likovnih umetnika Srbije uputilo je otvoreno pismo Mlađanu Dinkiću, u kojem se traži korigovanje te odluke. U ime članova ULUSA, pismo je potpisao Dragoslav Krnajski, predsedavajući Koordinacionog odbora Umetničkih udruženja Srbije. Istovremeno, ULUS je organizovao potpisivanje peticije za rušenje ovog zakona u prostorijama Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" i u Galeriji ULUS-a u Knez Mihailovoj. Svaki građanin SCG može potpisati ovu peticiju.

"Iskustvo umetnika pokazuje da ste Vi jednako nedostupni javnosti kao kao što je to u ranijim vremenima bio nasledni miropomazani monarh, koji je za sebe tvrdio da je namesnik Boga na zemlji", kaže se u pismu, uz optužujuću konstataciju kako ministar finansija već mesecima odbija da primi predstavnike umetničkih udruženja koji žele da ukažu na svu apsurdnost izmena Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju.

"Pre svega, umetnici nemaju redovne plate, to je nešto što biste morali znati. A ko nema redovne prihode ne može da plaća mesečnu akontaciju za doprinose. Država može ili da pomaže umetnost ili da ostavi umetnike da se snalaze kako umeju. Ali ono što država ne bi smela da radi, a što Vi uporno pokušavate u njeno ime jeste da optereti dažbinama one kojima nije omogućila da žive od svog rada niti pružila nikakva zakonska sredstva da naplate svoj rad.

Bilo bi logično da se oglasite ovim povodom. Samo nemojte, molimo Vas, pominjati zahteve MMF-a za smanjenje javne potrošnje i slične izgovore jer vam takvi zahtevi nimalo ne smetaju da povećavate plate sebi i skupštinskim delegatima od kojih očekujete da svojim glasovima daju privid legitimiteta vašim odlukama".

ULUS poziva Dinkića "da došeta do "Cvijete" i potpiše peticiju za rušenje zakona ili da, u dogovoru sa predstavnicima umetničkih udruženja, sastavi razuman zakon po ugledu na naše najnaprednije susede Sloveniju i Hrvatsku."

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^kultura

Prespavali smo veselje, ali mamurluk opet udara
O, Mlađane, naš monarše
"Let iznad kukavičjeg gnezda" uskoro u BDP-u
Za 100 dinara u 15 muzeja
 


     


FastCounter by LinkExchange