GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetska banka odobrila pozajmicu

Kredit za struju i navodnjavanje

BEOGRAD - Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji i Crnoj Gori Karolin Jungr i ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG Predrag Ivanović potpisali su juče sporazume o zajmovima za finansiranje Elektroprivrede Srbije i za sistem za navodnjavanje u Srbiji ukupne vrednosti oko 46 miliona dolara. Kredit sa Svetskom bankom ugovoren je bez kamate, sa rokom otplate od 20 godina i periodom počeka od 10 godina.

Kredit od oko 21 milion dolara namenjen je za sprovođenje projekta "Regionalno energetsko tržište jugoistočne Evrope - komponenta za SCG", a za projekat realizacije sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje Srbije oko 25 miliona dolara.

Zajam za EPS namenjen je poboljšanju pristupa tržištu električne energije za potrošače i snabdevače, kroz povećanje količine, kvaliteta, pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti ukupnog prenosnog sistema i jačanje kapaciteta institucija za učešće na regionalnom tržištu električne energije. Od te sume, oko 14 miliona dolara su specijalna regionalna sredstva koja ne opterećuju ukupna sredstva planirana za Srbiju trogodišnjim aranžmanom.

Za projekat realizacije sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje Srbije zajmoprimac je državna zajednica SCG, koja je sa Svetskom bankom zaključila sporazum o kreditu, a kontragarancije izdaje Srbija. Namena kredita je pomoć regulisanju stanja u sektoru voda Srbije kroz obnovu infrastrukture sistema za navodnjavanje i odbranu od poplava i razvoju pilot-sistema navodnjavanja.

Tanjug


vesti po rubrikama

^ekonomija

Pozajmica za rupu u budžetu
UltimatUM prodati rafinerije
"Šišaju" na zameni deviza
Svetska banka odobrila pozajmicu
Subotička mlekara gubi spor
 


     


FastCounter by LinkExchange