GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Šišaju" na zameni deviza

BEOGRAD - Poslednjih meseci od kada je kurs evra počeo brže da raste, niču menjačnice kao pečurke jer su njihovi vlasnici shvatili da i bez znoja mogu da zarade. Neke se čak reklamiraju da menjaju devize bez provizije. Zato je kurs evra šaren, od menjačnice do menjačnice razlika je po nekoliko dinara, pa građani treba da obrate pažnju i biraju menjačnicu kao prodavnicu gde će kupiti čarape jer će jedino tako uštedeti.

Uslovno rečeno, postoje dve vrste menjačnica - one koje su ovlašćene da rade za Narodnu banku i one koje obavljaju ovaj posao za poslovne banke. Centralna banka je već upozoravala da građani treba da izaberu menjačnicu kao prodavnicu gde će "kupiti", odnosno zameniti devize po najpovoljnijem kursu. Na šalterskim mestima Narodne banke devize se prodaju po kursu centralne banke, a provizija od 0,15 odsto naplaćuje se samo kada se devize kupuju.

Osim što menjačke poslove obavlja preko svojih šaltera, NBS ima ovlašćene menjače koji svoju kursnu listu, odnosno kupovnu i prodajnu kurs utvrđuju u rasponu kupovnog i prodajnog koji svakog dana utvrdi centralna banka. To, praktično, znači da ako je, na primer, prodajni kurs NBS za evro 80, a kupovni 85 dinara, menjačnica može svoj kupoprodajni kurs utvrditi u rasponu između 80 i 85 dinara. Menjači koji rade za NBS mogu sami da utvrde proviziju, maksimalna je 0,15 odsto.

Poslovne banke i menjačnice koje su ovlašćene da rade za njih utvrđuju kurs slobodno u rasponu između kupovnog i prodajnog, koji se formira na međubankarskom tržištu, a provizija po kojoj "šišaju" je potpuno slobodna.

S. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Pozajmica za rupu u budžetu
UltimatUM prodati rafinerije
"Šišaju" na zameni deviza
Svetska banka odobrila pozajmicu
Subotička mlekara gubi spor
 


     


FastCounter by LinkExchange