GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


MMF neumoljiv u zahtevima koje je preuzela Vlada Srbije

UltimatUM prodati rafinerije

Vlada je juče prihvatila tendersku dokumentaciju za izbor savetnika za privatizaciju NIS-a koji su pripremili ministarstva energetike i privrede

BEOGRAD - Tender za privatizacionog savetnika Naftne industrije Srbije neće biti raspisan ni danas, tako da se produžava kašnjenje sa ispunjavanjem jednog od osnovnih uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, potvrdili su juče u Agenciji za privatizaciju. Zvaničnici ove finansijske institucije poslednjih dana upozoravaju Vladu Srbije da ne vide kako će se ispuniti ono što je dogovoreno.

Labus: Rešićemo problem za mesec dana

Miroljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije, izjavio je juče da će šesta revizija finansijskog aranžmana sa MMF-om biti "uspešno završena", a da će se "neka otvorena pitanja" rešiti u narednih mesec dana. Labus je kazao da je iz EU stigao dopis u kojem se od Srbije traži da striktno realizuje ugovor sa MMF-om, u okviru priprema za početak pregovora sa EU. On je objasnio da još nije usaglašeno izdvajanje nekih preduzeća koja nisu osnovne delatnosti u javnim preduzećima, kao i uslovi za raspisivanje tendera za privatizacionog savetnika za NIS i konačna verzija penzionog zakona, koji će Skupština Srbije, kako je rekao, uskoro usvojiti. Labus je dodao da još nije precizirano hoće li dve rafinerije ići na prodaju strateškom partneru, kroz većinski udeo, ili će savetnik predložiti neko drugo rešenje.

Glavni kamen spoticanja između MMF-a i srpske vlade jesu reforma penzijskog sistema i privatizacija NIS-a. MMF poručuje da moraju da se ispune preuzete obaveze jer je u maju vlada prihvatila uslove i potpisala Memorandum o ekonomskoj politici. U Memorandumu piše da vlada do kraja jula treba da raspiše tender za privatizacionog savetnika za NIS, uključujući savet o prodaji većinskog udela u rafinerijama nafte početkom 2006. Pripreme za izbor savetnika su pri kraju, što bi sa zakašnjenjem od nešto više od mesec dana bilo ispunjavanje obaveza iz Memoranduma. Ipak, u javnosti se pominje da MMF raspisivanjem tendera nije zadovoljan, što govori da dve strane obaveze ne shvataju isto.

MMF je verovatno nezadovoljan zadatkom koji će savetnik za NIS dobiti kroz tendersku dokumentaciju. Ministarstvo energetike odbilo je prvi tekst tendera koji su im predložili službenici Svetske banke i MMF-a kako je i predviđao Memorandumom. Ipak, Vlada je juče saopštila da je prihvatila tekst projektnog zadatka za NIS koji su pripremili ministarstva energetike i privrede, a da su ga razmotrili MMF i Svetska banka. Stav Ministarstva energetike jeste da savetnik odgovori na pitanje kako privatizovati NIS da bi postao efikasna kompanija koja će po adekvatnim cenama stabilno snabdevati potrošače i biti pokretač razvoja zemlje. Razlog za nezadovoljstvo MMF-a mogao bi da bude što se u dokumentaciji za tender ne navodi posebno prodaja rafinerija.

U izjavama zvaničnika MMF-a poslednjih meseci kao obaveza Srbije navodila se prodaja rafinerija, a ne raspisivanje tendera za privatizacionog savetnika. Ministarstvo energetike je na poslednjem susretu sa predstavnicima MMF-a U Beogradu navelo više od deset razloga zašto je prodaja rafinerija loša i postojali su nagoveštaji da će ovi argumenti biti prihvaćeni.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Pozajmica za rupu u budžetu
UltimatUM prodati rafinerije
"Šišaju" na zameni deviza
Svetska banka odobrila pozajmicu
Subotička mlekara gubi spor
 


     


FastCounter by LinkExchange