GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Istraživanje Agencije Faktor plus

Koštunicu potukao i Sloba

- Više od 70 odsto građana Srbije zabrinuti su, uplašeni, nemoćni, besni ili nezadovoljni zbog ukupnog stanja u društvu
- Zanimaju ih plate, standard, razvoj ekonomije, suzbijanje korupcije, a sve manje saradnja s Hagom, Kosovo, demokratija...

BEOGRAD - Više od 70 odsto građana Srbije zabrinuti su, uplašeni, nemoćni, besni ili nezadovoljni zbog ukupnog stanja u društvu. Oni nemaju poverenja u institucije, smatraju da su parlamentarni izbori neophodni (70 odsto ispitanika), ali čak 51 odsto trvdi da neće glasati ili još ne znaju da li bi to učinili.

Zanimaju ih plate, standard, razvoj ekonomije, suzbijanje kriminala i korupcije, a sve manje saradnja s Hagom, problem Kosova, razvoj demokratije i odnosi s Crnom Gorom. To su samo neki od rezultata avgustovskog istraživanja Agencije Faktor plus, predstavljeni na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Medija centru, ali sasvim dovoljni da se cela Srbija zapita "da li smo džaba krečili", kako je to metaforično rekao dr Darko Marinković, politički analitičar.

U padu i poverenje u Crkvu

Pored pada poverenja građana u institucije predsednika Srbije, premijera, vojsku i policiju i crkva je od maja izgubila oko 7 procenata poverenja. Umesto 59,8, sada poverenje u ovu instituciju ima 52,3 procenta građana. I pored ovog pada, jedino je crkva zadržala poverenje više od polovine građana, dok su na dnu policija i sindikati sa mršavih 19 procenata.

Milošević popularniji

Zanimljivo je da građani vide premijera Koštunicu kao onog ko bi najbolje rešavao pitanje odnosa sa Hagom, čak 30 odsto. To, prema mišljenju Marinkovića, predstavlja cinični rasplet s obzirom na to da on sada ima manji rejting od Slobodana Miloševića. Dok Milošević ima 20,1 odsto, Koštunica beleži tek 18,6 odsto obožavalaca. S druge strane, u Vladu Srbije poverenje ima samo 13,7 odsto ispitanika tako da je u ovom trenutku haški optuženik Milošević popularniji od cele vladajuće koalicije, pa i od njenog prvog čoveka koji pri tome i dalje beleži pad rejtinga.
- Sadašnja vlast je ispraćala haške optuženike sa muzikom, kupovala njihovim sinovima automobile, ne razmišljajući o majkama čiji su sinovi stradali na ratištu. Naravno, niko nije kriv dok to ne kaže sud, ali je ovakav odnos škodio vladajućoj koaliciji, pa i nama građanima. Nas osam miliona, zbog ovakvih poteza vlasti, postali smo vlasnici "akcija" odgovornosti za ratne zločine - rekao je dr Darko Marinković.

On je mračnu sliku potkrepio podatkom nekih drugih istraživanja koja govore da 70 odsto mladih želi da ode u inostranstvo.

- Ono što najviše zabrinjava jeste trajanje nepovoljne situacije. Na delu imamo zakon spojenih sudova. Svi su na vlasti. Imamo vladajuću koaliciju, pa vlast u Beogradu, pa na lokalnom nivou različite šarolike koalicije. Sistem povezanosti i uslovljenosti, narodski rečeno, svodi se na to "ne diraj ti mene u Nišu, pa neću ja tebe u Beogradu" i slično. To je katastrofalna politička situacija u kojoj je iluzorno i govoriti o bilo kakvom moralnom aspektu. To vam je kao da se vozite sa pijanim vozačem koji skreće u punoj brzini preko pune linije, a vi sedite pored i ćutite da ga ne biste uvredili - rekao je Marinković.

Vladajuća koalicija ima čvrst konsenzus upravo kad je u pitanju opstanak na vlasti, što bi moglo da odloži izbore, koji su očigledno neophodni kako zbog političke, tako i ekonomske situacije, afera koje potresaju vlast i nezadovoljstva građana.

- Opozicija želi da pojača svoj rejting i čeka da vlast napravi još grešaka. Živimo u prljavštini. A mediji su puni napisa o tome ko je koga više prevario i ko je od koga više ukrao. Šta je to zajedničko što povezuje i one koji će posle sledećih izbora doći na vlast i koji prema rejtingu mogu ući u parlament? Svi treba da se zapitamo da li to znači produžetak agonije - upitao je Marinković ističući da je održavanje pozicija ili opstanak na vlasti jedino oko čega se postiže i ima konsenzus.

Građani se, prema svim pokazateljima, pitaju šta više ovde ima da traže, nemaju poverenja ni u jednu instituciju, čak 65,7 ispitanika smatra da pravni sistem loše, ili pretežno loše, funkcioniše. Marinković napominje da i dalje imamo liderske stranke i da je teško očekivati demokratsko ponašanje od onih koji ga ne ispoljavaju ni "u svojoj kući".

Vladimir Pejić, generalni direktor Faktor plusa, kazao je da nema većih promena u odnosu na ranija istraživanja kada je u pitanju rejting stranaka, političara. On je naglasio da se sve ubedljivije izdvajaju četiri stranke i to - SRS 30,2 odsto, DS 22,8 odsto, Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić 17,5 odsto i DSS 8,9 odsto. Na granici izbornog cenzusa je i SPS, dok je u usponu i Liberalno demokratska frakcija Čedomira Jovanovića (3,4 odsto) koja je uslovila blagi pad popularnosti DS. U neznatnom padu je i SRS, dok je DSS od decembra izgubio čak više od 8 odsto popularnosti. G17 plus, SPO i Nova Srbija sada su po rejtingu ispod LDF-a, a SPS je izgubio nešto poena, dok je rejting Slobodana Miloševića ojačao i u njega poverenja ima čak 20,1 odsto ispitanika. Najveći dobitnik je PSS, koji je zabeležio rast od 2,5 odsto. Procene su da se među onima koji još nisu odlučili da li bi glasali krije najviše simpatizera SPS-a, tako da bi oni mogli u izbornoj utakmici i doseći izborni cenzus.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

Koštunicu potukao i Sloba
Otkaz štrajkačima
Počinje sezona kijavica
Ne kasnimo u pripremama za pandemiju gripa
Nema nas na listi UN o kvalitetu života
Uhapšen načelnik tržišne inspekcije
 


     


FastCounter by LinkExchange