GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ešdaun poziva Srpsku da pokaže dobru volju

Ako RS ne pregovara, Unija zatvara kapiju

SARAJEVO - Evropska komisija u Sarajevu odbila je juče najavu Vlade RS da će ponovo pregovarati o principima reforme policije kojom se ovlašćenja prebacuju s entiteta na državu.

"Stav te komisije glasi da nema nikakvih pregovora o osnovnim principima za reformu policije", izjavila je portparol te komisije Zora Stanić, a preneo Tanjug. Komisija je razočarana i ocenama predstavnika RS koji su izrazili želju da ponovo pregovaraju o osnovnim principima reforme policije u BiH.

"Ono što se očekuje od vlasti BiH jeste da postigne dogovor uvažavajući principe EU, a to su da nadležnosti u policiji moraju biti na nivou države, da se policija mora depolitizovati i da treba formirati policijske regije na osnovu tehničkih i profesionalnih kriterijuma", rekla je Stanićeva. Entitetske i Vlada BiH već 11 meseci pregovaraju o reformi policije BiH, čijim bi usvajanjem Bosna započela pregovore sa EU o pridruživanju.

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun upozorio je juče da ističe vreme preostalo za postizanje sporazuma o reformi policije u BiH. "Ili će predstavnici RS pregovarati u dobroj volji, na osnovu tri kriterijuma, ili će kapije EU ostati zatvorene", poručio je Ešdaun, ocenjujući da će "taktika odlaganja" samo zadržati prijem BiH u EU.

"Principi su kristalno jasni i oni se neće promeniti. Oni koji pokušavaju da ponovo pregovaraju o ovim principima ne razumeju dinamiku evropskih integracija", poručio je Ešdaun, koji je zamolio komesara EU za proširenje Olija Rena da javno stavi do znanja građanima RS da nema plana za ukidanje RS.


vesti po rubrikama

^balkan

Ako RS ne pregovara, Unija zatvara kapiju
Berišu ne zanima nezavisno Kosovo
 


     


FastCounter by LinkExchange