GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 6. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Agrokor" prečicom kupio "Dijamant"

BEOGRAD - Milko Štimac, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, izjavio je juče da ne zna na koji način je "Agrokor" postao većinski vlasnik fabrike ulja "Dijamant" pošto nije bilo veće trgovine akcijama ovog preduzeće na berzi, kao ni ponude za preuzimanje. Pretpostavlja se da je Ivica Todorić, vlasnik hrvatske kompanije "Agrokor", udeo od 60 odsto stekao preuzimanjem 26,96 odsto akcija investicionog fonda South east ei fund, kao i 24,90 odsto vlasništva anonimne firme DSDB, odnosno Društvo Sadra DOO Beograd.

Direktor ovog deoničarskog društva, inače osnovanog 31. marta ove godine, jeste Ljiljana Knežević, za koju se ne zna da li je u bliskim rodbinskim vezama sa generalnim direktorom "Dijamanta" Savom Kneževićem. Osnivač ovog preduzeća je firma Addison intertrade inc, Trident Trust Company Limited, sa Devičanskih ostrva. Dodatnu nedoumicu izaziva i činjenica da se u Centralnom registru "Agrokor" i dalje vodi kao vlasnik samo 8,70 odsto akcija.

Međutim, prema nezvaničnim informacija, "Agrokor" je kupio akcije Sadre i investicionog fonda legalno 31. avgusta preko tkz. blok transakcije, po ceni od 12.050 dinara. Ova vrsta transakcije ne ulazi u redovnu trgovinu i mora da ispuni posebne uslove u pogledu cene i količine akcija. Transakcija se posebno evidentira, a promena vlasnika u Centralnom registru vidi se tek posle nekoliko dana, što bi u slučaju "Dijamanta" trebalo da bude danas.

Z. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Ne pomaže čak ni zatvaranje radnji
Skuplji poček preko kreditne kartice
Firma zaključana, direktor u vojsci
Velja Ilić crta treću trasu autoputa
"Agrokor" prečicom kupio "Dijamant"
 


     


FastCounter by LinkExchange