GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 31. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najnoviji napad na Rome u Šumatovačkoj ulici broj 124a na Vračaru

Molotovljev koktel bačen na krov zgrade

Osim na krov, više "molotovljevih koktela" bačeno je i na crveni kombi koji pripada jednoj od romskih porodica, a kako saznajemo, policija je na razbijenom staklu pronašla otiske napadača, što bi trebalo da uskoro dovede i do njihovog hapšenja

Najnoviji napad na Rome koji se dogodio u noći između nedelje i ponedeljka, kada je na krov zgrade u Šumatovačkoj ulici broj 124a na Vračaru, u kojoj stanuje romska porodica Jeftić, bačen "molotovljev koktel" naišao je na široku osudu nadležnih institucija, ali policija i dalje nema podataka o izvršiocu.

Osim na krov, više "molotovljevih koktela" bačeno je i na crveni kombi koji pripada jednoj od romskih porodica, a kako saznajemo, policija je na razbijenom staklu pronašla otiske napadača, što bi trebalo da uskoro dovede i do njihovog hapšenja. Međutim, Dragan Stanković, šef beogradske kancelarije Nacionalnog saveta Roma, smatra da ni ovog puta krivac neće biti otkriven budući da je "poslednjih meseci mnogo puta upozoravana policija zbog kamenovanja romskih kuća i razbijanja šoferšajbni, ali nijednom nije otkriven počinilac".

Stanković objašnjava da je u noći napada sedam romskih porodica, sa ukupno 40 članova, slavilo Veliku Gospojinu u svojoj baraci, ali da nisu pravili buku ili na neki drugi način izazivali revolt građana.

- Zato mislim da je u pitanju bio rasistički napad, mada postoji mogućnost da neki investitor hoće da na tom placu gradi zgradu pa sada kontinuiranim napadima pokušava da otera Rome. Iako motiv još nije poznat, jasno je da je napadač tačno znao koji auto pripada romskim građanima i da je u pitanju bio planirani napad. Srećom, "molotovljev koktel" bačen na krov nije prouzrokovao veću štetu pošto su vatrogasci ubrzo stigli i uspeli da ugase plamen - kaže Stanković, dodajući da će Nacionalni savet Roma reagovati na ovaj napad kako bi se utvrdilo ko to napada pripadnike ove nacionalnosti i zašto huligani nikada ne budu otkriveni.

Napade su juče oštro osudili i predstavnici opštine Vračar, uz napomenu da se takvi napadi ne smeju tolerisati, kao i Gradsko veće Skupštine grada koje je pozvalo nadležne da otkriju i kazne počinioce.

- Najoštrije osuđujemo napade na pripadnike romske nacionalnosti i svako ispoljavanje rasne, nacionalne, verske i bilo koje druge mržnje. Beograd oduvek nastoji da obezbedi podjednaku sigurnost za sve svoje građane i one koji borave u njemu - piše u saopštenju Gradskog veća .

A. D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Kamion smrskao autobus putnica ostala bez šake
Molotovljev koktel bačen na krov zgrade
U Studentskom kulturnom centru nastupila grupa "Jarboli"
U klupe seda više od 15.000 prvaka
Počinje akcija "Plivam jer želim da budem šampion"
Preventivni centar u 25 domova zdravlja
Drama "Spletka i ljubav" u neobičnom pakovanju
Gradske vesti: Skidanje nasilja sa zidova
 


     


FastCounter by LinkExchange