GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 28. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dodeljene nagrade na 40. filmskim susretima u Nišu

Gran pri Lazaru Ristovskom

NIŠ - Lazar Ristovski je dobitnik najvišeg priznanja Gran pri Naisa na ovogodišnjim jubilarnim 40. filmskim susretima. Žiri u sastavu Mira Banjac, predsednik i Miodrag Krivokapić i Katarina Žutić, u svojstvu članova, Ristovskom su nagradu dodelili za ulogu Laze u ostvarenju Gorana Paskaljevića "San zimske noći".

Nagrada "Car Konstantin" dodeljena je Srđanu Todoroviću za ulogu Ratka u filmu Srđana Koljevića "Sivi kamion, crvene boje", a njegovoj partnerki Aleksandri Balmazović pripala je "Carica Teodora".
Dobitnik povelje za mušku ulogu je Svetozar Cvetković, za ulogu Mikija u filmu "Buđenje iz mrtvih" Miše Radivojevića, dok je isto priznanje u kategoriji ženskih uloga pripalo Ani Franić za rolu Nagorke u istom ostvarenju i Saše u filmu "Diši duboko" Dragana Marinkovića. Po oceni žirija, najbolji muški epizodista je Svetozar Stanišić, kojem je nagrada dodeljena za lik Gašija u filmu "Balkanska braća" Božidara Nikolića, dok je najbolju žensku epizodnu ulogu ostvarila Anđelika Simić u rediteljskom ostvarenju Aleksandra Radića "Žurka".

Mladoj Mirki Vasiljević pripalo je priznanje najboljeg debitanta za ulogu Sofije u drugom delu filma "Mi nismo anđeli" Srđana Dragojevića. Nagrade su glumcima uručene sinoć na zatvaranju festivala, kada je prikazan i gostujući film Pjera Žalice "Kod amidže Idriza".

Jasna Žalica bez nagrade

Mira Banjac je izrazila žaljenje što pravila festivala ne dozvoljavaju da se nagrade dodeljuju glumcima koji nisu domaći državljani, te da je to jedini razlog što je bez nje ostala Jasna Žalica, koja je ostvarila izuzetnu ulogu u filmu "San zimske noći". Ona je naglasila da festival treba da se otvori, kao i da je kultura prethodnica uspostavljanja veza sa drugim narodima i državama.

D. K.


vesti po rubrikama

^kultura

Gran pri Lazaru Ristovskom
Nagrada za ljudska prava
Više od 400 filmova na festivalu u Montrealu
 


     


FastCounter by LinkExchange