GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Banjanci ipak dobijaju stan

Agonija porodice Banjanac uskoro bi mogla da se okonča budući da je postignuta načelna saglasnost o tome da opština Čukarica da Adamu i Danici jedan stan na korišćenje, sa mogućnošću otkupa po ceni od jedne desetine tržišne vrednosti u nekoliko rata.

Ovu ponudu izneli su predstavnici opštine, a sada ostaje da se vidi da li će do realizacije zaista i doći pošto nikakav ugovor još nije sačinjen. Kćerka Adama i Danice, Milena Radović, kaže da porodica i dalje strahuje da u ugovor ne bude uneta "neka začkoljica koja bi ih lišila prava na zemlju".

Naime, stan se dodeljuje kao pomoć Banjancima zbog njihove socijalne situacije, a ne kao naknada za izuzeto zemljište, tako da će, prema rečima Tatjane Davidović, advokata Adama i Danice, svi aktivni postupci biti nastavljeni.

- U sredu smo i zvanično podneli zahtev za dodelu stana i očekujemo da će opština imati sluha i ispuniti obećanje koje nam je dao načelnik uprave Dušan Popović. Međutim, i dalje se ne zna koliki će biti dodeljeni stan niti na kojoj lokaciji - kaže Davidovićeva i ponavlja da je suprotno i Ustavu i Ustavnoj povelji i celom pravnom sistemu Srbije da se u 2005. godini primenjuje sudsko rešenje iz 1991. godine, i to prema zakonu iz 1961. godine koji je ukinut 1993.

Milovan Mračević, predsednik Udruženja za zaštitu prava na nepokretnostima, podsetio je na Konvenciju i Povelju o ljudskim i manjinskim pravima kojima Srbija garantuje isplatu pravične naknade u svakom slučaju izuzimanja zemljišta, ocenivši da je poštovanje tih načela "temelj evropske budućnosti SCG".

A. D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

U kampu "Nedelja u prirodi" na Avali boravilo 44 dece
Banjanci ipak dobijaju stan
Fekalije smrde do centra grada!
Tradicionalni izbor najstrašila
Škole spremne za 1. septembar
Sigurnije oko škola i vrtića
Zvezdarci na sednici Gradske skupštine?
Gradske vesti : Stari grad pomaže slepima
 


     


FastCounter by LinkExchange