GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U kampu "Nedelja u prirodi" na Avali boravilo 44 dece

Beg od tame i bede izbegličkih baraka

Za pet dana organizatori kampa pokušali su da decu upoznaju sa planinom, šetali su i danju i noću,organizovali obilazak spomenika, takmičenje u orijentiringu, penjanju na veštačke stene

Milica Deverdžić ima 11 godina i trenutno živi u barakama na Adi Ciganliji sa tri brata, tri sestre i mamom. Nekada, pre desetak godina, živela je u lepoj kući u Istoku koju bi, kaže, volela makar još jednom u životu da vidi.

Ona je samo jedno od 44 dece, uzrasta od 7 do 12 godina, koja su nedelju dana provela na Avali, u kampu "Nedelja u prirodi", organizovanom za decu čiji je jedan roditelj nestao u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

- Osnovni cilj je upoznavanje dece. Za pet dana pokušali smo da ih upoznamo sa planinom, šetali smo noću, organizovali obilazak spomenika, takmičenje u orijentiringu, penjanju na veštačke stene. Kamp se završava sutra posle ručka i obilaska Beograda brodom - kaže Dragan Bilalović, jedan od organizatora.

Kamp je juče posetio i Goran Lukačević, predsednik opštine Voždovac, koji je deci podelio paketiće sa društvenim igrama.
- Pokušali smo da damo mali doprinos da deca što lepše provedu dane na Avali i uručili im prigodne poklone i igračke.

Dragana Bjedov je desetogodišnja devojčica koja je svoj rodni Knin napustila kada je imala samo devet meseci. Sada živi sa mamom, a otac se vodi kao nestao.

- Ovaj kamp mi je pomogao da upoznam mnogo prijatelja sa kojima ću nastaviti i dalje da se družim. Sve mi se dopalo, a naročito veštačka stena - kaže Dragana.
Rad sa mališanima osmišljen je kroz kreativne radionice, a za realizaciju zaduženi su volonteri Crvenog krsta i psiholozi.

- Psihološke radionice organizovane su za sve učesnike kampa. To nisu psihološke analize, bavili smo se lakšim temama kao što su ljubav, prijateljstvo, profesionalna orijentacija, koje mnogo znače deci - kaže Sanja Dragić, psiholog.

Ovaj kamp je poslednji u nizu od 13 letnjih kampova u ovoj godini, organizovanih širom zemlje. Na njima je učestvovalo više od 500 dece. U saradnji sa lokalnim organizacijama Crvenog krsta, Međunarodni komitet sprovodi ovakve programe od 2001. godine.

V. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

U kampu "Nedelja u prirodi" na Avali boravilo 44 dece
Banjanci ipak dobijaju stan
Fekalije smrde do centra grada!
Tradicionalni izbor najstrašila
Škole spremne za 1. septembar
Sigurnije oko škola i vrtića
Zvezdarci na sednici Gradske skupštine?
Gradske vesti : Stari grad pomaže slepima
 


     


FastCounter by LinkExchange