GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 7. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Preminuo Đorđe Kangrga

Legenda stare gradske pesme

Legenda starogradske pesme Đorđe Kangrga iznenada je preminuo u petak u Beogradu, u 60. godini. Kangrga je bio vođa Narakorda - jednog od najeminentnijih i najdugovečnih starogradskih ansambala. Narakord je snimio veći broj kompilacija i devet solo albuma. Desetim, čije je snimanje bilo predviđeno za ovu godinu, trebalo je da obeleži 30 godina rada.

Tokom te tri decenije Narakord je održao oko dve hiljade koncerata širom (nekadašnje) Jugoslavije i u dijaspori i postao je uzor drugim sastavima gradskog melosa kao što su Tamburica pet, Svilen konac, Spomenari... U Narakordu su se, uz Kangrgu, koji je bio spiritus movens i dobri duh ansambla, afirmisali brojni muzičari i pevači.

Prisećajući se nekih ranijih vremena, u jednom razgovoru za Glas javnosti Đorđe Kangrga je govorio o počecima Narakoda, starogradskoj muzici nekad i sad...

"Samo mesec dana pošto smo se okupili svirali smo u prepunoj "Skenderiji" u Sarajevu sa još tri-četiri skadarlijska ansambla. Svirali smo svuda, bilo je dosta posla. Pesma "Eleno, mome" bila nam je neka vrsta koncertnog hita, pa pošto to niko do tada nije snimio, kada je došao red na nas stavili smo je na ploču. Iako je bila na b-strani, oko te pesme je nastala gužva kakvu nismo očekivali... Tako smo ušli u to što se zove estrada...

Ranije se starogradska muzika pazila, a Skadarlija je bila kao kolevka za te ansamble. Do nje se nije moglo doći tek tako. Da bi ansambl uopšte ušao u Skadarliju, morala je da se prođe audicija koju je vodio Đorđe Karaklajić. Ako nisi bio dobar, nije bilo šanse da se provučeš. Čak su i dobri orkestri morali da idu na dodatno "peglanje", da isprave neke nedostatke, da bi mogli da zasviraju u nekoj od skadarlijskih kafana... Danas ima mnogo više restorana sa muzikom nego ranije, većinom u privatnim rukama. Svaki šef restorana bira muziku po svom nahođenju... i kvalitet je mnogo slabiji..."

P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

Ah taj dijalektički materijalizam
"Gradina" obeležava jubilej velikog pisca
Paradigma srpske kulturne politike u trećem milenijumu
"Crne cipele" Ota Oltvanjija
Gran pri "Anđelima"
Britanske dileme posle terorističkih napada
Preminuo Đorđe Kangrga
 


     


FastCounter by LinkExchange