GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 7. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Britanske dileme posle terorističkih napada

Dometi i granice multikulturalizma

Za Glas iz Londona
Dok je širom Velike Britanije praćena vizuelna dekonstrukcija smrti Žan Šarla de Menezesa, nesrećnog putnika londonskog metroa koga je, u toku jedne od bezbrojnih racija, policija izrešetala sa osam metaka, u vazduhu se osećao opipljiv strah: većina Britanaca konačno je postala svesna da Velika Britanija posle 7. jula više neće biti ista kao pre.

Načela ljudskih prava uveliko su se urušila onog trena kada je Skotland Jard dao mig da se bez prevelikih formalnosti mogu okončati životi ljudi za koje se proceni da bi mogli da budu pretnja bezbednosti za desetak miliona putnika, koliko se svakog dana prevozi londonskim gradskim prevozom. Zarad opšte dobrobiti već je učinjena jedna velika nepravda, to je prošlo, tako da se u budućnosti može očekivati da bezimeni undercover policajci po kratkom postupku likvidiraju potencijalne sumnjive elemente po javnim mestima širom zemlje.

Najzanimljivije je što su u proces češljanja sumnjivih "terorističkih gnezda" svesrdno uključeni i građani. Putem elektronskih medija, zvanično su distribuirane slike potencijalnih terorista uslikanih putem CCTV kamera koje snimaju širom Londona - 24 sata, sedam dana nedeljno. Tasterisanje sumnjivih komšija u Engleskoj umnogostručilo se još posle napada na Svetski trgovinski centar u NJujorku. U proteklih nekoliko godina na taj način je privedeno oko hiljadu ljudi, od kojih je većina zadržana u pritvoru i do 14 dana bez ikakvog konkretnog dokaza. Skotland Jard sada lobira da takav pritvor ubuduće može da traje i do tri meseca!

Posledica takve atmosfere je da se u društvu nominalno deklamovanog multikulturalizma, kakvo je britansko, većina tamnoputih građana sada oseća kao potencijalni "clean skin" slučaj - po uspešnoj akciji Skotland Jarda, članovima porodica možda će poći za rukom da prepoznaju njihove ostatke.

U strahu su, prirodno, velike oči. Terorizam ne uništava samo ljudske živote, već kontaminira i opšte poimanje stvarnosti. Upravo su saputnici u De Menezesu prepoznali "potencijalnog samoubicu pakistanskog porekla sa žicama koje su virile iz njegove jakne" (a nesrećni brazilski električar nosio je jaknu s konopcima za vezivanje oko struka!)

Britansko društvo se odlučilo na multikulturalizam zatvorenog tipa - manjine su obasute pravima, ali ne i perspektivom potpune integracije u englesko društvo - tako da je prilično izvesno da će se prijavljivanje sumnjivih nastaviti i u budućnosti. Problem je jedino u tome što se kolektivni osećaj nesigurnosti time verovatno neće smanjiti.

Nezadovoljna druga generacija emigranata muslimanskog porekla i dalje će, preko interneta ili satelita, nastaviti da upija potencijalno radikalne informacije manje ili više ekstremnih grupa. I sve to u pokušaju da se shvati šta se, u stvari, dešava u zemlji koja je njihove roditelje primila kao radnike na "privremenom" radu i čiju decu je de facto proglasila potencijalno eksplozivnim elementima.

Šta nosi budućnost? S jedne strane, strepnja od novih terorističkih napada i dalje će lebdeti u vazduhu. S druge, slučajevi poput De Menezesa ulivaće strah u kosti (tamnoputim) emigrantima, koji će i dalje ostati zarobljeni u vakuumu - između napuštenih rodnih krajeva i usvojene domovine koja ih sve više posmatra kroz lupu opšte sumnjičavosti.

Milan Miletić


vesti po rubrikama

^kultura

Ah taj dijalektički materijalizam
"Gradina" obeležava jubilej velikog pisca
Paradigma srpske kulturne politike u trećem milenijumu
"Crne cipele" Ota Oltvanjija
Gran pri "Anđelima"
Britanske dileme posle terorističkih napada
Preminuo Đorđe Kangrga
 


     


FastCounter by LinkExchange