GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 7. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dodelom nagrada na Kanli-kuli zarvršen 19. hercegnovski filmski festival

Gran pri "Anđelima"

Srđan Dragojević najbolji reditelj, Marija Vickovoić najbolja glumica, a Srđan Todorović najbolji glumac. Žiri odbio svaki razgovor na temu obrazloženja nagrada i ocene produkcije

Filmu reditelja Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli 2" pripao je Gran pri Velika zlatna mimoza na sinoć završenom 19. hercegnovskom filmskom festivalu za najbolji film. Tročlani žiri, u kome su radili glumica Radmila Živković (predsednica), Dejan Zečević, reditelj i Dragan Koprivica, pisac, na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije dao pisano obrazloženje nagrada. Članovi žirija izričito su, posle proglašenja pobednika, odbili svaki razgovor sa novinarima na temu obrazloženja svojih odluka i ocene produkcije!

Najviše mimoza, ukupno šest, osvojili su "Anđeli 2". Zlatna mimoza za režiju pripala je Srđanu Dragojeviću, za specijalne efekte Nebojši Rogiću Rogi, za masku Irini Damjanović i Višnji Karaulić, za ton Zoranu Maksimoviću i Ognjenu Popoviću, za scenografiju Saši Jeličiću.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Mariji Vicković koja je u filmu reditelja Nikole Vukčevića "Pogled sa Ajfelovog tornja" ostvarila svoju prvu glavnu ulogu. Najboljoj mladoj glumici po mišljenju žirija galerija Katurić tradicionalno dodeljuje umetničku sliku, a ovoga puta je to ulje na platnu "Noć na Kanli-kuli" Milovana-Bata Prodanovića.

Dobitnik Zlatne mimoze za glavnu mušku ulogu je Srđan-Žika Todorović za film "Sivi kamion crvene boje" Srđana Koljevića koji je za scenario ovog filma takođe dobio Zlatnu mimozu. "Sivom kamionu" pripale su i Mimoza za najbolju kameru (Goran Volarević) i kostim (Nebojša Lipanović).

Filmu "Pogled sa Ajfelovog tornja" pripale su još dve Zlatne mimoze - za najbolju montažu Olgi Toni i najbolji ton Zoranu Maksimoviću i Ognjenu Popoviću.
Nagrada Direkcije Festivala "Milan Žmukić" za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala dodeljena je glumcu Svetozaru Cvetkoviću, koji je igrao u filmovima "Buđenje iz mrtvih", čiji je bio i producent, "Pogled sa Ajfelovog tornja" i "Balkanska braća".

Žiri kritike sekcije YUFIPRESCI, u kome su radili Sandra Perović, Milan Špiček i Dimitrije Vojnov, za najbolje ostvarenje u celini proglasio je "Mi nismo anđeli 2".
Specijalnu nagradu ovaj žiri dodelio je diplomskom omnibusu "Flert" Akademije umetnosti Braća Karić u režiji Vladimira Popovića, Radoslava Vojinovića, Mladena Ševića i Nikole Mišića.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Ah taj dijalektički materijalizam
"Gradina" obeležava jubilej velikog pisca
Paradigma srpske kulturne politike u trećem milenijumu
"Crne cipele" Ota Oltvanjija
Gran pri "Anđelima"
Britanske dileme posle terorističkih napada
Preminuo Đorđe Kangrga
 


     


FastCounter by LinkExchange