GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 7. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Gradina" obeležava jubilej velikog pisca

Sremcu u čast

Osma sveska nove serije Gradine, niškog časopisa za književnost, umetnost i kulturu, posvećena je 150-godišnjici rođenja književnika Stevana Sremca.

- Za ovu svesku Gradine u čast Stevana Sremca priredili smo pregršt tekstova, obilje dokumenata i fotografija. Prvi deo časopisa donosi tekstove i razgovor s okruglog stola "Stari i novi Niš u delima spisatelja (Stara i nova književna scena)". Nova tumačenja dela Stevana Sremca dali su vrsni znalci Dušan Ivanić, Dragana Vukićević, Bojan Jovanović i Saša Hadži Tančić, dok su veze Sremca i grada u kojem je proveo značajan deo svog stvaralačkog života, kao i veze sa savremenim spisateljima uspostavili književni jurišnici Vasa Pavković, Mihajlo Pantić i Mladen Vesković - kaže za Glas Zoran Pešić Sigma, glavni i odgovorni urednik Gradine.

Prema njegovim rečima, blok istoriografskih tekstova i odabir značajnih fotografija iz života i dela Stevana Sremca priredio je kustos Narodnog muzeja u Nišu Jovan Mladenović. Nova rubrika "Književni portret" posvećena je Milovanu Marčetiću, dobitniku nagrade "Stevan Sremac" za zbirku priča "Prvo lice". Poslednji deo Gradine, linkovi, donose razgovor sa Elfridom Jelinek, dobitnicom Nobelove nagrade i intervju sa Goranom Petrovićem.

D. N. Kostić


vesti po rubrikama

^kultura

Ah taj dijalektički materijalizam
"Gradina" obeležava jubilej velikog pisca
Paradigma srpske kulturne politike u trećem milenijumu
"Crne cipele" Ota Oltvanjija
Gran pri "Anđelima"
Britanske dileme posle terorističkih napada
Preminuo Đorđe Kangrga
 


     


FastCounter by LinkExchange