GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 7. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Knjiga Žaka Atalija o Karlu Marksu bestseler u Francuskoj

Ah taj dijalektički materijalizam

PARIZ - Jedna od najbolje prodavanih knjiga u Francuskoj je "Karl Marks ili duh sveta" Žaka Atalija, javlja Tanjug.

Već dugo se Karl Marks nije tako visoko "kotirao" kod intelektualaca, navodi se na Internet sajtu televizije "Frans 2" posvećenom kulturi. Posle esejiste Alena Menka, i bišvi Miteranov savetnik Atali pozabavio se autorom "Komunističkog manifesta" i "Kapitala".

"Karl Marks ili duh sveta" je kompletna i studiozna biografija plodnog autora koga Atali kroz temu globalizacije uspešno čini aktuelnim. Autor razvija tezu da Marks filozof, ekonomista i aktivista brani kapitalizam kao oruđe napretka i kao neophodnu fazu pre pojave komunizma i globalizacije koji će omogućiti oslobađanje naroda.

Pored iznošenja provokativnih teza u vreme alterglobalizma i velikog kineskog privrednog razvoja, bivši savetnik Fransoa Miterana slika višeslojan portret velikog intelektualca 19. veka (1818-1883) kroz njegovu ličnost, bogato delo i privatni život. Atali, između ostalog, priča kako je Marks u nevolji naterao Fridriha Engelsa da ponovo radi u porodičnoj fabrici kako bi izdržavao sebe i svoju gladnu decu. Atali priča i o tome kako taj perfekcionista nikada nije uspevao da završi svoja dela i koji nikada nije govorio koliko je bilo teško završiti "Kapital".

"Karl Marks ili duh sveta" je knjiga u koju čitalac uranja sa blagom strepnjom pitajući se šta Atali zapravo želi da uradi sa Marksom, ali u koju, od stranice do stranice, uranja sa sve većom pažnjom i predanošću. Kao što mu često polazi za rukom, Atali je i ovog puta osetio aktuelnost, onu koju ima Marks koji je i dalje savremen (uprkos razlikama u ovoj ili onoj stavki njegovih teza iz ekonomije), a što je najmanje što se može reći za tog privrženika "dijalektičkog materijalizma" (ili bolje rečeno "materijalističke dijalektike", kako smatra pisac biografije), filozofije koja u sebi nosi dinamiku ljudskog društva.


vesti po rubrikama

^kultura

Ah taj dijalektički materijalizam
"Gradina" obeležava jubilej velikog pisca
Paradigma srpske kulturne politike u trećem milenijumu
"Crne cipele" Ota Oltvanjija
Gran pri "Anđelima"
Britanske dileme posle terorističkih napada
Preminuo Đorđe Kangrga
 


     


FastCounter by LinkExchange