GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 7. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dan rudara Srbije

RESAVICA - Rudari širom Srbije obeležili su juče, uglavnom parastosom, Dan rudara Srbije u znak sećanja na sve stradale radnike kopova u našoj zemlji.
Zaposleni u Rudniku mrkog uglja "Rembas" - najstarijeg i najvećeg sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji, danas su parastosom u crkvi u Resavici obeležili Dan rudara Srbije. Bilo je to i sećanje na 34 rudara poginula 1984. godine u jami "Vodno".

"Rembas", ali i ostalih osam rudnika podzemne eksploatacije u Srbiji, nemaju samo energetski značaj za zemlju već i demografski, s obzirom na krajeve gde se nalaze. Ukoliko bi se rudnici zatvorili, Pešterska visoravan, dolina Ibra do Kraljeva, opštine Despotovac, Boljevac, Žagubica, okolina Zaječara prilično bi to osetile. Od rudnika podzemne eksploatacije živi 5.300 porodica, brojna preduzeća u rudarskim naseljima i opštinama.

Centralna proslava Dana rudara održana je u Majdanpeku, u prisustvu predstavnika svih rudnika u Srbiji. Rudari u Kostolcu, svečanom akademijom, obeležili su tom prilikom i Dan preduzeća REIK "Kostolac".

Udruženje rudara "Vrdnik" u Vrdniku obeležilo je Dan rudara Srbije gajeći uspomenu na jedan od najstarijih ugljenokopa u Vojvodini. Povodom ovog praznika i rukovodstvo RTB-a Bor nagradilo je 225 penzionisana radnika sa po 10.000 dinara, što je dvostruko više nego prošle godine.

B. F. - Agencije


vesti po rubrikama

^društvo

ISTRAŽIVANJE:Dnevnik volim, a "Rubi" gledam
Policija zaplenila zdravstvene kartone
Igraj se i uči, a bez para
Požari automobila sve češći
Nova crkva na Bjelasici?
Dan rudara Srbije
 


     


FastCounter by LinkExchange