GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 29. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Upoznajte Beograd

 

Spomenik pilotima braniocima

Kada su u rano jutro šestog aprila 1941. godine iznad Beograda nemački bombarderi krenuli da prosipaju smrtonosni tovar, hrabro im se suprotstavila malobrojna avijacija Vojske Kraljevine Jugoslavije. U čast pilota koji su tog dana dali živote za odbranu Beograda podignut je spomenik na keju kod hotela "Jugoslavija". Spomenik, autora Miodraga Živkovića, čiji je rad i čuveni spomenik u kragujevačkim Šumaricama, otkriven je na godišnjicu napada, 6. aprila 1997. godine.

U borbama iznad Beograda poginulo je 11 pilota: Miloš Žunić, Miho Klavora, Vladimir Gorup, Karlo Štrbenk, Dobrica Novaković, Branislav Todorović, Jovan Kapešić, Milivoje Bošković, Dušan Borčić, Milutin Petrov i Živica Mitrović. Protiv 484 nemačka bombardera i oko 250 lovaca, prvi je poleteo potporučnik Dušan Borčić u svom lovcu "rogožarski IK - 3". Pre nego što je oboren i pao u Sarajevsku ulicu, oborio je dva nemačka aviona.

Dobrica Novaković je oborio jedan nemački avion pre pogibije, a kapetan Miloš Žunić je oborio jedan "Hejnkel" i napao nekoliko "meseršmita ME-109", ali je pogođen. Uspeo je da iskoči iz aviona, ali su ga Nemci ubili. Kapetan Miho Klavora i potporučnik Jovan Kapešić srušili su po dva nemačka aviona pre pogibije, a Vladimir Gorup, Branislav Todorović, Karlo Štrbenk i Milivoje Bošković po jedan neprijateljski avion. Naši hrabri piloti uspeli su da u vazdušnim borbama obore 48 nemačkih aviona, dok je 27 palo posle pogodaka protivavionske artiljerije.


vesti po rubrikama

^Beograd

Za sve je kriva opasna svekrva
Ne odustaju od rušenja vlasti!
Rušenje odloženo, muka i dalje ostaje
Padali u nesvest na ulicama
Carstvo trube
Veličanstveni zvuk orgulja
Upoznajte Beograd: Spomenik pilotima braniocima
Gradske vesti: Letnji kamp informatike
 


     


FastCounter by LinkExchange