GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Obeleženo 200 godina od obnove manastira Vujan

ČAČAK - U manastiru Svetog arhangela Mihaila, na planini Vujan kod Čačka, juče je služenjem svete arhijerejske liturgije obeleženo 200 godina obnove ovog manastira. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop žički Hrizostom, posle čega je priređen kulturno-umetnički program. U manastiru Vujan i danas se kao posebna dragocenost čuva izrezbaren drveni krst koji je za vreme boravka, kao iskušenik, krajem Drugog svetskog rata izrezbario Gojko Stojčević, sadašnji patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle.

Svečanosti su, pored brojnih građana, prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Srbije Predrag Marković i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

Proslavu su sa 200.000 dinara pomogle skupštine opština Gornji Milanovac i Čačak, na čijim se teritorijama nalazi manastir, a obavljena je rekonstrukcija puta u dužini od tri kilometra od sela Prislonica do manastira Vujan.

Manastir je sagrađen na mestu gde je bila isposnica manastira Obrovin koji su u 13. veku Turci opljačkali i zapalili. Obnovljen je pet vekova kasnije na inicijativu vojvoda Nikole Milićevića Lunjevice i Lazara Mutapa. Gradeći manastir neimari su morali da sklone isposnicu i premeste grobove koji su se tu nalazili. Tom prilikom pronašli su mošti, pretpostavlja se poslednjeg isposnika koji je tu boravio. One su smeštene u prvi deo manastira, sa desne strane, i na njima se i danas čitaju molitve za ozdravljenje. Ktitori manastira bili su članovi dinastija Obrenović i Karađorđević. U crkvi je ostao i spomenik dedi kraljice Drage.

O. D.


vesti po rubrikama

^Srbija

Udruženje građana traži od opštine zaštitu od "ničijih životinja"
Svilajnački vašar još danas
Privatnci bez ugovora o osiguranju
Sa "Izvorom" u svetski turistički centar
Karićevi smenjuju predsednika opštine
Otkrivena srebrna kopča iz praistorije
Obeleženo 200 godina od obnove manastira Vujan
Sud u Smederevu zakazao iseljenje Dragana Progovca
Mediji i kultura Bujanovca bez para
Telekom mora da plaća za govornice
   
 


     


FastCounter by LinkExchange