GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 26. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Upoznajte Beograd

Političar Milan Stojadinović

Milan Stojadinović, političar i profesor univerziteta, rođen je 1888. godine u Čačku. Posle osnovne i srednje škole u Užicu i Kragujevcu, upisuje Pravni fakultet u Beogradu. Diplomira prava 1906. godine, a doktorira finansije pet godina godina kasnije. Na naučnoj je specijalizaciji u Francuskoj, Nemačkoj i Engleskoj sve do početka Prvog svetskog rata kada postaje službenik srpskog ministarstva finansija. Po završetku rata postaje načelnik Glavnog državnog računovodstva. Te godine prelazi u bankarske vode, postaje nameštenik Engleske trgovačke banke u Beogradu.

Stojadinović je izabran za ministra finansija 1922. godine i tu funkciju obavlja u još dva navrata. Biran je i za poslanika Narodne skupštine u tri mandata. Aktivan je u Narodnoj radikalnoj stranci kao član Glavnog odbora. Jugoslovensku radikalnu zajednicu osniva 1935. godine i u nju ulaze pripadnici njegove bivše stranke, Jugoslovenska narodna stranka, Slovenska ljudska stranka na čelu sa Antonom Korošecom i Jugoslovenska muslimanska zajednica predvođena Mehmedom Spahom.

Stojadinovićeva stranka bila je izrazito desničarskih opredeljenja, a pripisuju joj se čak i elementi nacizma. Odmah po osnivanju stranke pobeđuje na izborima i postaje predsednik vlade i ministar inostranih poslova. Za vreme premijerskog mandata potpisao je sporazum o prijateljstvu sa Francuskom i pakt o nenapadanju sa Italijom, pokušavajući da u vreme pred Drugi svetski rat sačuva bezbednost Jugoslavije. Stojadinovićeva vlada pokušala je da potpiše Konkordat sa Vatikanom 1937. godine. To je izazvalo žestoke proteste Srpske pravoslavne crkve, pa je potpisivanje sporazuma propalo.

Knez Pavle ga je smenio 1939. godine, a sledeće godine je pod uticajem Velike Britanije proteran iz zemlje. Tokom rata je u britanskom zatočeništvu na Mauricijusu, a 1946. godine prelazi prvo u Rio de Žaneiro, a potom u Buenos Ajres. Zajedno sa Antom Pavelićem 1954. godine potpisuje proglas protiv komunističke Jugoslavije objavljen u argentinskim novinama. Umro je u Buenos Ajresu 1961. godine.


vesti po rubrikama

^Beograd

Tražili drogu,našli pečurke
Terenske ekipe obilaze pacijente
Rođena beba nilskog konja
Lido rak-rana vlasti u Zemunu
Razmatranje dopune zakona o drumskom saobraćaju
Stanari naselja dr Ivan Ribar ruše opštinsku vlast
Reklamna kampanja kao poseban umetnički medij
Četiri veka muzike za klasičnu gitaru
Jedinstvo muzike i slike
Upoznajte Beograd :Političar Milan Stojadinović
Gradske vesti :Opljačkana "Lili"
 


     


FastCounter by LinkExchange