GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dodatak diplomi kao lična karta koja oslikava znanje

BEOGRAD - Zakon o visokom obrazovanju posle višemesečnih odlaganja trebalo bi da se nađe u skupštinskoj proceduri u drugoj polovini avgusta, ali univerziteti i fakulteti u Srbiji nisu gubili vreme i već su krenuli sa reformama. Većina fakulteta usvojila je nove nastavne planove, uvela Evropski sistem kredita (ECTS) ocenjivanja studenata i različite načine provere kvaliteta nastave, a na poslednjoj sednici Veća Univerziteta u Beogradu usvojen je i Nacrt dodatka diplomi koju će dobijati svi diplomirani studenti.

- Nacrt je napravljen na osnovu dodatka diplomi koji su već uradili Univerzitet u Novom Sadu i Evropska zajednica univerziteta. U dodatku se nalaze najosnovniji podaci o studentu i proširen spisak ispita koje je student položio tokom školovanja, kao i ocene koje je dobio. Osim samog naziva predmeta, postoje informacije o kratkom sadržaju programa koji je pohađao - objašnjava Aleksandar Lipkovski, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Do sada je dodatak diplome pripremilo šest beogradskih fakulteta, a u nacrtu koji je usvojen nalazi se sedam delova. U prvom delu su najosnovniji podaci o imenu studenta, datumu i mestu rođenja, broju indeksa. U drugom i trećem delu su naziv i sedište obrazovne ustanove, informacije o završenoj srednjoj školi, položenom prijemnom ispitu i kvalifikacijama koje student dobija po završetku fakulteta.

Predmeti koje je student pohađao, ocene i imena nastavnika koji su ga ispitivali nalaze se u četvrtom delu, a dekani fakulteta Univerziteta u Beogradu zatražili su da se u ovaj deo, pored konačne ocene, ubaci i broj bodova koje je student sakupio tokom cele godine. Peti deo dodatka diplome je o mogućnostima daljeg studiranja, a u šestom se nalaze dodatne informacije o stručnoj praksi, predmetima koji nisu predviđeni nastavnim planovima i programima, kursevima i takmičenjima. Sedmi deo je o samoj diplomi.

Refik Šećibović, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da dodatak diplome oslikava znanje i veštine koje je student postigao kroz obrazovanje.
- To je kao lična karta studenta. Najvažniji je poslednji deo o kursevima, fondu časova, seminarima, predavanjima. Dodatak pokazuje gde ste vi u sistemu čitavog obrazovanja. Važno je da poslodavac vidi kod koga je student polagao ispit i do detalja upozna svog budućeg radnika. U zadnji deo diplome, ako je student pohađao neki kurs, mora da se unese ime profesora koji je vodio kurs i šta je učeno na tom kursu. U budućnosti na tržištu rada biće važno da svako ima svoju bazu podataka sa znanjima i veštinama - objašnjava Šećibović.

On kaže da je mana ovog dodatka diplomi što nema prostora za upisivanje informacija o doživotnom obrazovanju koje je dosta zanemareno i zapušteno u Srbiji.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Samo savetnik Srbina spasava
Jedini spas od neuhranjenosti
Dodatak diplomi kao lična karta koja oslikava znanje
Porodica iz SCG napadnuta u Zagrebu
 


     


FastCounter by LinkExchange