BEOGRAD - Kada je početkom ove godine maloletna
Gorica Tanasković (17), iz Užica, sa 26 svojih kilograma težine
- posledica teške Kronove bolesti, stigla u Vojnomedicinsku akademiju,
njeni najbliži i poznanici nisu verovali da će odatle samo tri
meseca kasnije izaći jedra, čila i vesela, sa plišanim medom u
ruci.
U ovakvo stanje ona je dospela zbog ozbiljne zapaljenjske bolesti
creva koja je zahvatila ceo probavni trakt, od usta do čmara.
Sve što bi pojela, protrčalo bi kroz nju. U poslednjem trenutku,
praktično od smrti od gladi, spasli su je lekari Vojnomedicinske
akademije. Ona je samo jedna koja je zbog svoje bolesti naglo
izgubila kilograme, a ova ustanova godišnje primi na stotine pacijenata
u fazi pothranjenosti (brzi gubitak telesne mase). Razlozi ovakvih
stanja su različiti - maligna bolest zbog koje je odstranjen želudac,
tuberkuloza creva, upala pankreasa, ali i teške trbušne povrede
nastale u nekoj nesreći, gastrointestinalne fistule - kada se
crevni zid spaja sa trbuhom pa crevni sadržaj izlazi napolje na
trbuh.
- Pothranjenost je kako svetski, tako i naš najveći neprijatelj.
Neke studije pokazale su da je od svih pacijenata koji dođu u
bolnicu oko 80 odsto pothranjeno. Do pothranjenosti dolazi i zbog
toga što se pacijentu u bolničkim uslovima ne dopada hrana ili
ne sme da je uzima zbog dijagnostike. Mnogo je i situacija u kojima
pacijent zbog prirode bolesti ne može da uzima hranu niti može
bilo šta da stavlja u usta. To može da bude privremeno ili trajno
oštećenje želuca, gastrointestinalnog trakta, kao i da zbog dijagnostike
mora da se prazni. S obzirom na to da se pacijent ne hrani normalno,
a potrebna mu je hrana da bi se borio sa bolešću, naši lekari
su počeli da primenjuju svetski metod nutritivnog lečenja, parenteralna
i enteralna ishrana - kaže u razgovoru za Glas prim. dr Marina
Panišić, hirurg u Vojnomedicinskoj akademiji.
Totalna parenteralna ishrana, prema rečima naše sagovornice,
znači da pacijent direktno u krvotok dobija iz kese potpuno razloženu
hranu, odnosno sve što je jednom organizmu neophodno za normalno
funkcionisanje - i belančevine, i masti, ugljene hidrate, minerale,
oligoelemente. A postoje i druga stanja gde je gastrointestinalni
trakt delimično oštećen.
- To su slučajevi kada su određeni delovi creva zdravi. Tada
se putem sondi delimično razložena hrana doprema do delova creva
koji su u funkciji i koji mogu tu hranu da iskoriste i to se zove
enteralna ishrana - dodaje dr Panišić.
Zbog gastrointestinalnih fistula godišnje je umiralo oko 95 odsto
ovakvih pacijenata, a od 2003. ipak je, zahvaljujući ovoj dobro
razvijenoj nutritivnoj metodi "lečenja", u Vojnomedicinskoj
akademiji smrtnost smanjena na 22 odsto.
Naša sagovornica navodi da danas postoje kompanije koje se bave
proizvodnjom ovakvih preparata, ali prednost VMA je u tome što
oni sami u svojoj laboratoriji prave preparate u zavisnosti od
individualnih potreba pacijenata. Svaki element se dodaje zavisno
od vrste bolesti, težine, pola, potrebe kalorija.
U višegodišnjem iskustvu dr Panišića mnogo je primera pacijenata
koji su za dlaku izbegli "smrt od gladi" zahvaljujući
parenteralnoj i enteralnoj ishrani.
- Trenutno na odeljenju imamo pacijenta iz Crne Gore koji je u
fazu pothranjenosti stigao zbog teške upale pankreasa. Takođe,
tu je i pacijentkinja kojoj je morao da se odstrani želudac zbog
trovanja, jedan pacijent sa teškim opekotinama, a nedavno smo
kući ispratili jednog pacijenta koji je imao tuberkulozu creva
- navodi dr Panišić.
Iako je VMA nutritivno lečenje u početku koristio zbog ovakvih
najtežih slučajeva, nutritivna podrška lečenju se sve više koristi
i u prevenciji da bi se pacijent lakše izborio sa osnovnom bolešću.
D. Stanimirović