GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vojnomedicinska akademija priprema specijalnu ishranu za teške bolesnike

Jedini spas od neuhranjenosti

Prim. dr Marina Panišić, hirurg na VMA, kaže da je pothranjenost problem oko 80 odsto bolničkih pacijenata, ali je zahvaljujući parenteralnoj i enteralnoj ishrani smrtnost sa 95 odsto na VMA spala na 22.Pacijent direktno u krvotok dobija iz kese potpuno razloženu hranu, odnosno sve što je jednom organizmu neophodno za normalno funkcionisanje

BEOGRAD - Kada je početkom ove godine maloletna Gorica Tanasković (17), iz Užica, sa 26 svojih kilograma težine - posledica teške Kronove bolesti, stigla u Vojnomedicinsku akademiju, njeni najbliži i poznanici nisu verovali da će odatle samo tri meseca kasnije izaći jedra, čila i vesela, sa plišanim medom u ruci.

U ovakvo stanje ona je dospela zbog ozbiljne zapaljenjske bolesti creva koja je zahvatila ceo probavni trakt, od usta do čmara. Sve što bi pojela, protrčalo bi kroz nju. U poslednjem trenutku, praktično od smrti od gladi, spasli su je lekari Vojnomedicinske akademije. Ona je samo jedna koja je zbog svoje bolesti naglo izgubila kilograme, a ova ustanova godišnje primi na stotine pacijenata u fazi pothranjenosti (brzi gubitak telesne mase). Razlozi ovakvih stanja su različiti - maligna bolest zbog koje je odstranjen želudac, tuberkuloza creva, upala pankreasa, ali i teške trbušne povrede nastale u nekoj nesreći, gastrointestinalne fistule - kada se crevni zid spaja sa trbuhom pa crevni sadržaj izlazi napolje na trbuh.

- Pothranjenost je kako svetski, tako i naš najveći neprijatelj. Neke studije pokazale su da je od svih pacijenata koji dođu u bolnicu oko 80 odsto pothranjeno. Do pothranjenosti dolazi i zbog toga što se pacijentu u bolničkim uslovima ne dopada hrana ili ne sme da je uzima zbog dijagnostike. Mnogo je i situacija u kojima pacijent zbog prirode bolesti ne može da uzima hranu niti može bilo šta da stavlja u usta. To može da bude privremeno ili trajno oštećenje želuca, gastrointestinalnog trakta, kao i da zbog dijagnostike mora da se prazni. S obzirom na to da se pacijent ne hrani normalno, a potrebna mu je hrana da bi se borio sa bolešću, naši lekari su počeli da primenjuju svetski metod nutritivnog lečenja, parenteralna i enteralna ishrana - kaže u razgovoru za Glas prim. dr Marina Panišić, hirurg u Vojnomedicinskoj akademiji.

Skup metod

Kako kaže naša sagovornica, nutritivna terapija nije nimalo jeftin metod.
- Jedna kesa za parenteralnu ishranu košta od 7.000 do 11.000 dinara, za enteralnu od 350 do 1.000 dinara, a uz to, naravno, ide cela terapija zbog osnovne bolesti. U svetu su stručnjaci upoređivali cenu ovakve terapije i produženog boravka u bolnici sa mnogo više drugih medikamenata i neizvesnijim ishodom lečenja. Oni su izračunali da je ovakva terapija ipak jeftinija - navodi dr Panišić. Za razliku od naših susednih zemalja u kojima enteralnu ishranu pokriva Fond za zdravstveno osiguranje, u našoj zemlji se ovaj vid terapije još smatra dijetetskim proizvodima, pa država pokriva samo parenteralnu ishranu - kaže dr Panišić.

Totalna parenteralna ishrana, prema rečima naše sagovornice, znači da pacijent direktno u krvotok dobija iz kese potpuno razloženu hranu, odnosno sve što je jednom organizmu neophodno za normalno funkcionisanje - i belančevine, i masti, ugljene hidrate, minerale, oligoelemente. A postoje i druga stanja gde je gastrointestinalni trakt delimično oštećen.

- To su slučajevi kada su određeni delovi creva zdravi. Tada se putem sondi delimično razložena hrana doprema do delova creva koji su u funkciji i koji mogu tu hranu da iskoriste i to se zove enteralna ishrana - dodaje dr Panišić.

Zbog gastrointestinalnih fistula godišnje je umiralo oko 95 odsto ovakvih pacijenata, a od 2003. ipak je, zahvaljujući ovoj dobro razvijenoj nutritivnoj metodi "lečenja", u Vojnomedicinskoj akademiji smrtnost smanjena na 22 odsto.
Naša sagovornica navodi da danas postoje kompanije koje se bave proizvodnjom ovakvih preparata, ali prednost VMA je u tome što oni sami u svojoj laboratoriji prave preparate u zavisnosti od individualnih potreba pacijenata. Svaki element se dodaje zavisno od vrste bolesti, težine, pola, potrebe kalorija.

U višegodišnjem iskustvu dr Panišića mnogo je primera pacijenata koji su za dlaku izbegli "smrt od gladi" zahvaljujući parenteralnoj i enteralnoj ishrani.
- Trenutno na odeljenju imamo pacijenta iz Crne Gore koji je u fazu pothranjenosti stigao zbog teške upale pankreasa. Takođe, tu je i pacijentkinja kojoj je morao da se odstrani želudac zbog trovanja, jedan pacijent sa teškim opekotinama, a nedavno smo kući ispratili jednog pacijenta koji je imao tuberkulozu creva - navodi dr Panišić.

Iako je VMA nutritivno lečenje u početku koristio zbog ovakvih najtežih slučajeva, nutritivna podrška lečenju se sve više koristi i u prevenciji da bi se pacijent lakše izborio sa osnovnom bolešću.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Samo savetnik Srbina spasava
Jedini spas od neuhranjenosti
Dodatak diplomi kao lična karta koja oslikava znanje
Porodica iz SCG napadnuta u Zagrebu
 


     


FastCounter by LinkExchange