GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Večeras se završava Međunarodni palićki festival evropskog filma

Beogradski, praški i rimski đak

Jedan od autora italijanskog omnibusa "Sudari" je i mladi beogradski reditelj Miloje Popović, osvajač brojnih nagrada za studentski film "Profesija reporter"

Svečanom dodelom nagrada laureatima večeras se na Letnjoj pozornici na Paliću završava 12. po redu Palićki festival evropskog filma. Poslednjeg dana u bioskopu pod otvorenim nebom biće prikazan italijanski omnibus "Sudari". Pored kolega iz Italije i Španije, jedan od autora tog omnibusa je i mladi beogradski reditelj Miloje Popović.

Popović je na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji studirao dve godine, zatim je školovanje nastavio na FDU-u u Beogradu, da bi ga okončao na Nacionalnoj školi filma u Rimu upravo ovim filmom. ?Sada u Evropi nema obrazovanijeg reditelja od mene, kaže u šali. Još kao student, Popović je svojevremeno osvojio brojne nagrade za studentski film "Profesija reporter".

"Pogled sa Ajfelovog tornja" u Herceg Novom

Pomalo bizarnu pojavu zašto na tako šarolikom međunarodnom festivalu nije bilo mesta ni za jedan domaći film, objasnila je Dubravka Lakić, selektor. Ona je rekla da su producenti filma "Pogled sa Ajfelovog tornja", mladog crnogorskog reditelja Nikole Vukčevića, koji je bio planiran za glavni program, zahtevali dve i po hiljade evra za izradu kopije, što festival nije bio u prilici da finansira. Premijera ovog filma biće 5. avgusta na Festivalu u Herceg Novom, a potom će biti prikazan u Vrnjačkoj Banji.

Škola u Rimu, jedna do najboljih u Evropi, besplatna je za one koji prođu prijemni. Radi se isključivo na filmskoj traci, video ne postoji, uslovi za rad su mnogo bolji nego na FDU-u, kaže Popović, koji je pošao stopama oca, čuvenog snimatelja Predraga Pege Popovica dekana FDU-a.

Po njegovim rečima, automobilska nesreća je tema koja je objedinila tri žanrovski, autorski i stilski različita rada. Prvu priču "Bliski i daleki prijatelji" potpisuje Toni Trupia. Televizijska zvezda gine u saobraćajnoj nesreći, njegov duh ne želi da napusti kviz koji je vodio za života, a kviz sa duhom astronomski diže gledanost... Autor druge priče pod nazivom "Dan kada se ništa nije dogodilo" je Ramon Alos Sančez i to je analiza smrti Lorensa od Arabije u saobraćajnoj nesreći u mirnom irskom selu koja do sada nije razjašnjena.

- Moj film nosi naziv "Ništa ozbiljno" i rađen je po priči Branimira Šćepanovića. Čovek se budi pored puta, pred očima mu prolazi ceo život za jedan minut, uspešna karijera lekara, razvod, smrt sina od overdouza, detinjstvo na selu, krivica što nekome nije pomogao... opisuje Popović, naglašavajući kako je omnibusu "Sudar" pošlo za rukom da uđe u bioskopsku distribuciju.

- U Italiji svake godine RAI odabere tri reditelja diplomca i finansira omnibus priču koja ima status igranog filma. Međutim, ove godine se prvi put dogodilo da se taj film prikazuje u bioskopima, što je, inače, za italijanski film retkost (prikazuje se uglavnom na televiziji).

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Beogradski, praški i rimski đak
Slikar i novinar Dragoš Kalajić preminuo u 62. godini
Otvoren Sajam knjiga u Herceg Novom
 


     


FastCounter by LinkExchange