GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iz novije istorije srba

Cepanja demokratske stranke

Demokratska stranaka je bila obrazovana 1919. kao Jugoslovenska demkratska stranka i to kao koalicija Samostalne, Narodne (liberali) i Napredne stranke (konzervativne) iz Srbije i Demokratske državotvorne stranke koju je prethodno obrazovao Svetozar Pribićević a koju su činili vovođanske demokrate, pribićevićevski samostalci, Hrvatska napredna stranka, slovenački liberali, dalmatinske demokrate, narodnjaci i Kočićevi prvaci iz BiH.

Definitivni program Demokratska stranka dobila je na kongresu u Beogradu održanom 30, i 31, Dž 1921, kada je Davidović postao njen šef, a generalni sekretari Radoslav Agatonović i advokat Božidar Vlajić. Posle smrti Davidovića 1940, na glavnom odboru za šefa stranke jednoglasno je izabran Milan Grol.

Od demokratske stranke se 1923. odvojio veći deo prečanskih demokrata i obrazovao Samostalnu demokratsku stranku, koju su vodili Svetozar i Adam Pribićević, Srđan Budisavljević i Večeslav Vilder. Nakon 1937. došlo je do reorganizacije i podmlađivanja stranke. Sledeće godine iz stranke se povukao Ivan Ribar koji je organizaovao svoju Demokratsku levicu. Pred kraj 1940. iz stranke je isključen član izvršnog odbora dr. Dragomir Ikonić. (Desimir Tošić)

Priredio: Vladimir Anđelković


vesti po rubrikama

^feljton

Psihološki profili
Zločini OVK na Kosovu i Metohiji pre rata (4)
Iz novije istorije srba: Cepanja demokratske stranke
   


     


FastCounter by LinkExchange