GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zločini OVK na Kosovu i Metohiji pre rata (4)

Urbani terorizam

Godina 1998. bila je najteža. Ilegalni prelasci granice iz Albanije, gde su se nalazili centri za obuku terorista, postali su sve češći. Sukobi OVK s pripadnicima naših snaga bezbednosti obeležili su ovu godinu. Na Kosovo i Metohiju su pristizali dobro obučeni teroristi koji su primenjivali nove metode, a deo kosmetske zbilje postao je urbani terorizam.

Tačno u šest sati i sedam minuta, 3. jula 1998. godine, odjeknula je u Ulici Kralja Petra prvog u Prištini snažna eksplozija. Mina je bila postavljena na mesto gde je svako jutro stajao autobus Vojske Jugoslavije koji je prevozio oficire i građanska lica do njihovih radnih mesta. Bomba je eksplodirala dva minuta pre dolaska autobusa.

U Peći, 14. decembra, dvojica maskiranih muškaraca, naoružanih automatskim puškama kineske proizvodnje, upali su u kafić "Panda", omiljeno sastajalište srednjoškolaca. Šestoro dečaka je ubijeno, trojica su ranjena. Najmlađi, Ivan Obradović, imao je 15 godina, najstariji Ivan Radević 25. Ostali su bili sedamnaestogodišnjaci. Srpske majke iz Peći obratile su se tada pismom predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću s molbom da saseče terorizam.

Prethodno je napadnuta kafana "Čakor" u Dečanima.
Bombaški napadi uslovili su da s prvim mrakom i u Prištini ulice opuste. Bombaški napadi su učestali, a meta su, u početku, bila mesta na kojima su se okupljali Srbi. Na meti terorista, na Badnje veče, 6. januara 1999. našao se kafić "Kul" u Prištini, a u bombaškom napadu ranjeni su četvorica srpskih mladića. Mesec dana kasnije bačena je bomba na ugostiteljski objekat "Alibi", takođe u Prištini. Istog dana, oko 19 časova, od posledica eksplozije ispred jedne piljare u ovom gradu stradalo je troje ljudi. U podne, 13. februara, na pijačni dan, u centru Uroševca aktivirana je eksplozivna naprava.

Povređeno je 13 osoba. Tačno mesec dana kasnije, 13. marta, na pijaci u Kosovskoj Mitrovici izvršen je bombaški napada u kome su tri osobe poginule, a 48 zadobilo teže i lakše telesne povrede. Gotovo istovremeno, u centru Podujeva, gde je takođe bio pijačni dan, podmetnute su dve eksplozije. Poginule su tri, a teže i lakše povređena 24 lica. Bombe su eksplodirale i ispred Folozofskog fakulteta u Prištini, a posebna "specijalnost" bilo je postavljanje eksploziva u kontejnere.

U zimu 1999. godine, na jugoslovensko - albanskoj granici postaju gotovo svakodnevni sukobi pripadnika VJ s dobro obučenim i naoružanim teroristima koji iz Albanije pokušavaju da pređu na Kosovo. Među njima je bilo i mudžahedina. Miniranje mostova, napadi na patrole policije i policijske i vojne objekte, kao i privredne objekte postali su gotovo svakodnevni. Učestale su i krađe rovokopača i buldožera iz građevinskih firmi, što je bio znak da se OVK priprema za ozbiljnije sukobe.

Vesti o novim otmicama, ubistvima, napadima na srpska sela i leševima pronađenim pored puteva sustizale su jedna drugu. Od događaja koji su obeležili period uoči bombardovanja izdvajamo otmicu osmorice pripadnika VJ 8. januara u blizini Starog Trga, koji su kasnije oslobođeni, i rafalni napad, po Specijalnoj bolnici za lica ometena u razvoju 18. januara.

Piše: Ljiljana Staletović
Sutra: Najviše terora u vreme pregovora


vesti po rubrikama

^feljton

Psihološki profili
Zločini OVK na Kosovu i Metohiji pre rata (4)
Iz novije istorije srba: Cepanja demokratske stranke
   


     


FastCounter by LinkExchange