GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Pismo grupe intelektualaca iz dijaspore povodom planskog nametanja kolektivne odgovornosti

Protiv fašističkih laži

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, poštovani gospodine predsedniče Republike Srbije, poštovani gospodine predsedniče Vlade i svi članovi Vlade Srbije, jasno je da ste prihvatili najviše državne dužnosti u okupiranoj državi, porobljenoj vlasti i potlačenom narodu, što su posledice sramne izdajničke predaje u Kumanovu 1999. godine. Obaveštavamo vas i dobronamerno upozoravamo da ste obavezni da poštujete istinu iskazanu sledećim činjenicama.

Srbi nisu započeli rat nigde u SFRJ. Srbi su bili primorani da se brane u SFRJ da ne bi svuda doživeli sudbinu koju su proživeli u hitlerovskim nacističkim državama NDH i na porobljenom Kosovu i Metohiji u okviru velike Albanije. Srbi su više od decenije podvrgnuti nečuvenoj medijskoj propagandi fašističkog i nacističkog karaktera.

Srbe optužuju neprekidno da bi ih sprečili da iznesu svetu dokaze o stvarnim zločincima koji su započeli rat u SFRJ, koji su stvorili i činili zločine protiv mira, ljudske slobode, čovekovog prava na život, protiv čovečnosti i čovečanstva. Srbi su osvedočeni antifašistički i antinacistički, miroljubiv narod. Srbi i srpske vojne i paravojne jedinice nisu nigde i nikada izvršili genocid nad bilo kime. Ako iz bilo kog razloga niste u stanju da odolite pritisku lažne propagande i mogućih ucena, onda se odmah povucite. Nemojte da budete vlastoljubivi kao vaši prethodnici, ili čak i više.

Ukoliko pak iz bilo kog razloga prihvatite da se povinujete pritisku, ucenama, pretnjama i da se izvinjavate, ili čak da potpišete da su Srbi izvršili genocid nad bilo kim i bilo gde, uključujući lažni masakr nad osam hiljada nenaoružanih bosanskih Muslimana u Srebrenici, koji se nije dogodio, i štaviše, da je srpski narod genocidan narod, onda vas obaveštavamo da mi to ne priznajemo i da bi takvo vaše izvinjenje i takav vaš potpis bili ništavni. Zar bi iko mogao da spasava onoga ko ne samo da predaje sopstveni narod i Otadžbinu na potpunu nemilost porobljivaču, već uz to potpisuje lažne, i to najteže lažne ljudske osude, protiv sopstvenog naroda i države?

Ako vam je potrebna podrška da biste odbili pritiske, ucene, pretnje, onda odmah pozovite sve Srbe, srpske prijatelje i sve ostale antifašiste i antinaciste da 11. jula 2005. god. širom sveta izađu na mirni protest protiv fašističkih i nacističkih laži, propagande, demonizacije i zločina prema antifašističkom, antinacističkom, miroljubivom i slobodarskom srpskom narodu.

Ovaj dokument je istovremeno apel svim antifašističkim, antinacističkim, miroljubivim istinoljubivim organizacijama i pojedincima, bez obzira na funkcije, položaje i politička opredeljenja, da izađu na taj protest, ili da sami organizuju takve proteste 11. jula 2005. godine.
U ime više od 40 potpisnika,

Dr Ljubomir T. Grujić, profesor univerziteta Belfor, rancuska, Beograd


Evropski i američki modeli demokratije

Gospodin Milutin Mlađenović je svoje pismo od 7. jula završio vrlo umesnim pitanjem: "Kako, zašto i dokle ovakav odnos prema zločinima!? "

Jer, potrebno je uzeti u obzir da se u svetu veruje da svako uvek i prvenstveno voli najviše samoga sebe. To se odnosi i na narod koji sačinjava državu u kojoj živi. Što bi se reklo: kakav odnos ima narod sam prema sebi i svojim političarima je merilo po kome se i spoljni svet postavlja prema tom narodu. Jer, svako koristi svoj način rasuđivanja, a najčešće to čini polazeći od sebe.

Zbog toga, nama Srbima, ako "neko hoće da poturi tezu" po bilo kom pitanju, potrebno je da polazimo od sebe pitanjem: ko nam je "poturio" to u šta je velika većina vojvođanskih i Srba u Srbiji verovala da su "ustaše i četnici - jedno isto". Sa takvim načinom se opravdavao Jasenovac.

Jer, mi ne snosimo posledice toga šta je koji "intelektualac" u svojoj knjizi napisao o nama, ili o "žrtvama ratova i sukoba", već snosimo teške posledice, zbog načina na koji su u prošlosti zastupani vitalni interesi naše nacije. Jer, interesi naše nacije, nisu zastupani bez direktnog učešća većine srpskog naroda koji je aplaudirao političkim strankama,koje su u različitim vremenima uživale različite priviligije onih koji se smatraju ratnim pobednicima u dva svetska rata. Ali, koji se još i danas, po verovanju ustaša, smatraju za krivce radi navodnih srpskih uspeha koje su postizali u dva svetska rata, a na štetu ostalih naroda bivše SFRJ.

Evropa nikome ništa ne nudi, već samo traži da se svako u svojoj državi odriče svojih normi da bi bili kvalifikovani za ulazak u EU-u . To je u potpunoj suprotnosti sa američkim demokratskim normama, po kojima funkcionišu države SAD. Jer Vašington ne izdaje zakonske norme nijednoj od svojih saveznih država, već to čini narod koji u toj državi živi, gde svaka ima svog guvernera koji sarađuje sa narodom, u svemu što se odnosi na uspostavljanje ili menjanje zakonskih normi po kojima se živi.

Zato ne znam i ne razumem da svi žele ulazak u EU, ali Evropa želi da se stabilizuje po svom, a ne po američkom modelu demokratskih normi. Gde je tu logika srpskog naroda. Ako se već govori šta tuđi intelektualci hoće da "poture", zašto se ne upitamo šta rade pojedini ovdašnji intelektualci koji "poturaju" pod nos krivicu Srbima i srpskim ratnim saveznicima iz dva svetska rata.

Manojlo Jović, Kalifornija


Šansa za konačni povratak

na zasluženi sportski pijedestal

Znate li onaj vic kada u paklu, kazan sa Srbima ne čuva stražar. Kad Bog upita zašto na ovom kazanu nema stražara, kao na drugim, sveti Pavle mu kaže to su Srbi, čim jedan hoće da utekne tu se nađe 10 da ga povuku nazad u kazan...

Zbog čega ovaj vic?! Nije prvi put, a nadam se da je poučan i želeo bih da bude poslednji u nizu naših gluposti i da se jednom prizovemo pameti. Sitne duše i mešetari i prodavci magle našeg sporta i kulture su još jednom pokazali pravo lice.

Svako uspešan, ko se dokazao na nekom polju, nama je trn u oku i svi smo zdušno složni da ga pljujemo i omalovažavamo. Takav je izložen svakojakim smicalicama i pakostima.

Nisam fan g. Ceptera. Raduje me i hrabri da imamo takvih što više. Samo oni, koji žele u znoju lica svog da rade i zarade, poštenim odnosom prema biznisu i radu treba da dođu i da se zalažu za prosperitet svog društva i svoje zemlje.

Hajka koja se vodi preko raznih štićenika, kojima se uskraćuje dugogodišnja hladovina pod okriljem pet krugova. Nedodirljivi i ničim zaslužni duhovni evnusi su se odjednom uplašili dolaskom jednog ničim ukaljanog gospodina koji želi prosperitet našega sporta.
Ne to ne može! Samoproklamovani dugogodišnji lideri su svojim zalaganjem za naš sport uspeli da privuku i mešetare u ministarskim foteljama da brane i odbrane čast našega sporta, koji je odjednom ugrožen. Još je Marks govorio da je za ozdravljenje najbolje amputirati bolesni deo organizma kako infekcija ne bi zahvatila celo telo.

Ovi se uplašiše poštenog pristupa sportu i njegovog ozdravljenja. Uljuljkujući se u kaljugi zvanoj sport, koji su svojim nadahnutim činjenjem doveli na grane na kojima je danas, jer smo na svim rang-listama na "odličnim" pretposlednjim mestima, čast pojedinačnim uzletima. Ali nas ovi drekavci svojim ingenioznim vođenjem sputavaju da budemo tamo gde nam je i mesto, uvek na pijedestalu.

Dugogodišnji, svaka njemu čast kao sportisti, hvala Bogu bivši, predsednik OKSCG je samo primer kako se ne treba ponašati odnosno ne smemo da dozvolimo, kao društvo u celini, da nam se dešavaju takvi izbori nejakih Uroša koji svima u okruženju čine dobro da zadovolje sitnosopstveničke interese, a za društvo i građenje kvaliteta i ugleda organizacije, to njih nimalo ne interesuje.
Moramo se svi založiti, već je vreme, da se prizovemo pameti, i da ovim dojučerašnjim rukovodstvima zahvalimo na dosadašnjem vrlo uspešnom neradu i da su došla nova vremena, jer su se za to svesrdno deklarisali, doduše verbalno.

Ivan Mićić, Sombor


Reforme kradu penzionere

Poštovani, prinuđen sam da reagujem na izjavu gospodina ministra Lalovića, povodom izjave vašem i našem listu Glas od 18. juna 2005. godine na strani 3.

Gospodine ministre, kako ste mogli da date, u najmanju ruku, sramnu izjavu da je penzioni sistem neodrživ i da je krajnje vreme za njegovu reformu. Izvršićete vi reformu kao i dosad, uvek na štetu penzionera. Nepobitan dokaz je da je prosek penzija, uzevši za reper 2004. godinu, po novom zakonu 9.578 dinara u odnosu na stari zakon kojim bi iznosio 11.717 dinara.

Gospodine ministre, na osnovu čega tako govorite, i zar smo mi penzioneri zaslužili da nam bacate prašinu u oči. O kakvoj vi reformi govorite, kada kažete da će reforma biti bolja i za penzionere i za državu. Da li vi mislite da mi penzioneri ne znamo ništa? Znamo i mi odavno koliko je dva plus dva. Zar vi mislite da sve znate, a ne znate da ima osoba sa najvišom školskom spremom, ali to nikako ne mora da znači i da su pametni. Gospodine ministre, nama penzionerima je 1994. i 1995. god. Milošević sa njegovom kamarilom pokrao penzije, današnja vlast sa vama. Čast izuzecima, krade se deo po deo penzija na osnovu raznih reformi i usklađivanja.

Gospodine ministre, predlažete da se poveća starosna granica za dve godine. Ako se to ostvari, neće moći da se zaposle dve generacije, dok ne odu u penziju oni kojima ste povećali starosnu granicu za odlazak u penziju. Gospodine ministre za vas imam dva predloga a to su:

1. Predlažem vam da se ostavite tih sistema i modela reformi iz inostranstva pošto su po vašem mišljenju penzioneri veliki balast za državu da vi u dogovoru sa vlastima učinite sledeće:

Da odmah dole navedene objekte prodate, jer je većina tih objekata izgrađena iz fonda penzionera i to, hotel na Zlatiboru, Zlataru, Vrnjačkoj banji, deo zgrade bivšeg Centralnog komiteta, Centar "Sava", deo autoputa Beograd- Niš sa naplatnim rampama, deo hidrocentrale Đerdap i mnoge druge objekte koji su izgrađeni iz fonda penzionera.

2. Ukoliko većinu ovih stavki ne ispunite da odmah podnesete neopozive ostavke.

Milenko Đošović, Donji Gračac