GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 9. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predsednik Olimpijskog komiteta ipak će se u ponedeljak pojaviti pred opozicijom

Filip Cepter: Dolazim na nelegalnu Skupštinu!

Stručnjaci Instituta za uporedno pravo dali su pravno tumačenje predstojeće Skupštine Olimpijskog komiteta SCG, koju je za 11. jul zakazao potpredsednik OK Ivan Ćurković.

Kako su novinarima u Medija centru objasnili Jovan Ćirić (zamenik direktora) i Mario Reljanović (saradnik), ta sednica nije zakazana po statutu Olimpijskog komiteta, pa je samim tim pravno ništavna, što se odnosi i na eventualne odluke te skupštine. Mario Reljanović je novinarima naveo da je, analizirajući sve pravne propise OK, grupa eksperata zaključila da nije ispunjen nijedan uslov po kome zamenik predsednika OK može da zakaže skupštinu OKSCG, pa je samim tim jedino Filip Cepter legalno pozvao članove skupštine da se sastanu 7. septembra ove godine.

Filip Cepter je pročitao izjavu u kojoj je naveo generalnog sekretara OK Predraga Manojlovića kao "kamen spoticanja" i glavnog krivca za sukob, protiv koga je podneo krivičnu prijavu po službenoj dužnosti. On je naveo da je kohezioni faktor svih osoba u sportskim savezima interes i da postoji grupa ljudi van svih sistema sa ciljem da vlada sportom, posebno zbog skore privatizacije klubova i sportskih objekata, kao i budućeg statusa OKSCG. I pored toga, Filip Cepter je naveo da dolazi na skupštinu 11. jula:

- Pozvao sam sve članove skupštine OK da se pojave na tom skupu. Kao predsednik ću se pojaviti tamo, jer je to potvrda moje želje da spoznam probleme i da pokušamo da nađemo rešenje - završio je Cepter, još jednom naglašavajući da je ta skupština nelegalna i štetna po same organizatore.

Zaključci Instituta

1. Na osnovu pravnog tumačenja zaključujemo:
- Da je poziv za održavanje sednice Skupštine OKSCG broj 230/05, koju je uputio predsednik OKSCG, u skladu sa Statutom OKSCG i drugim napred nabrojanim opštim aktima;
- Da poziv koji je uputio potpredsednik OKSCG nije u skladu sa Statutom OKSCG i drugim napred nabrojanim opštim aktima.
2. Eventualno održavanje sednice zakazano od strane neovlašćenog lica imalo bi za posledicu kako pravnu nepunovažnost toka, tako i pravnu nepunovažnost odluka koje bi bile donesene.
Šta ako...
Dr Ćirić je naglasio da su buduće odluke skupštine koja će se održati 11. jula ništavne, a da je pravni lek protiv njih, upravni postupak pred sudom, kao i međunarodna arbitraža MOK-a. Ukoliko članovi OKSCG izaberu novog predsednika i članove OK, taj novi OK će jedino moći da se registruje kao udruženje građana, za šta je nadležno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, tvrdi Ćirić. Ako bi Ministarstvo i pored uvida u dokumentaciju ipak registrovalo novo udruženje, za spor bi bio nadležan Savezni sud.

V. Jovanović


vesti po rubrikama

^sport

Ilić u Turskoj Niša u Humskoj
Najbolji igrač lige potpisao za Zvezdu
Filip Cepter: Dolazim na nelegalnu Skupštinu!
Pomažemo, ne naređujemo!
Bin Laden ipak nije zaustavio Formulu
Nemci na dnu bazena
 


     


FastCounter by LinkExchange