GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 7. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradonačelnik predao ključeve upravniku Mihajlu Vukobratoviću

Otvoreno Pozorište na Terazijama

Uručivanjem ključeva Mihajlu Vukobratoviću, upravniku Pozorišta na Terazijama, juče je - u prisustvu gradskih čelnika, projektanata, glumaca i novinara - gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović umetnicima zvanično predao rekonstruisanu zgradu. Posle dvanaest godina "podstanarskog staža" i igranja na posuđenim scenama, povratku u svoje pozorište najviše su se obradovali glumci. Da je pozorište veliko i da u njemu ima mesta za sve, nagovestio je Bogdanović već na primopredaji - doneo je gradonačelnik, osim glavnog (ulaznog), i dva ogromna svežnja ključeva za sve prostorije.

"Danas je 6. juli 2005. godine i mi, članovi pozorišta na Terazijama, s ponosom objavljujemo da smo se vratili", rekao je Vukobratović i posle gromoglasnog aplauza dodao: "Pozivamo vas da na početku pozorišne sezone dođete i uverite se da je sve ovo vredelo".

Kapacitet sale je, sa galerijom i lođama obloženim crvenim plišem, 452 mesta u standardnoj postavci, a moguće je povećanje na 550 mesta prilikom izvođenja predstava u kojima ne učestvuje orkestar. Kabaretska scena ima 150 mesta. Prisutni su, osim scene, imali mogućnost da obiđu i vide i sve druge prostorije, smeštene u 5.000 kvadratnih metara: baletsku salu, prostorije za probe, šminkernice, garderobe... Kancelarije za upravu i administraciju imaju oko 350 kvadratnih metara - sve ostalo pripada umetnicima.

U rekonstruisanoj zgradi, čije je renoviranje koštalo više od milijardu dinara, pored stvaranja optimalnih uslova za rad svih ansambala u odgovarajućim probnim salama i značajno podignutih standarda u prostorijama namenjenim posetiocima, poseban akcenat dat je stvaranju uslova za izvođenje spektakla, u šta su se uverili i prisutni. Tajac je nastao kada se, makar to bilo i probno, zavesa digla prvi put. Scenografija na sceni delovala je kao da će u tom trenutku početi predstava, a onda je krenuo pravi muzičko-svetlosni šou. U ritmu "Lutke sa naslovne strane" Riblje čorbe, raznobojni svetlosni zraci "šarali su scenom". Pozorište, bez ikakve sumnje, spada u red najsavremenije opremljenih u svetu.

- U ovom projektu učestvovali su ljudi koji su imali svest da ne rekonstuišu samo jedan od objekata u gradu. Radili su sa motivom, voljom, energijom, entuzijazmom, jer - radilo se pozorište. To je bio motiv više. Ovo je prilika da zahvalim arhitektama, izvođačima i svima onima koji su pripomogli da se radujemo na današnji dan - rekla je Gorica Mojović, pomoćnik gradonačelnika.

Ovaj tim entuzijasta predvodili su LJubomir Zdravković, glavni i odgovorni projektant, Milan Pavković, projektant arhitektonskog dela projekta, Veljko Savić i Nikola Muravljov, projektanti građevinskog dela, i Dragoslav Gavrilović, zadužen za proračun termičke zaštite i hidroizolacije.

B. Bošnjak


vesti po rubrikama

^kultura

Otvoreno Pozorište na Terazijama
Za "Guču" 210.000 evra
Naredne sezone u Narodnom pozorištu
Prava muzika se sluša na koncertima, a ne na disku
Prestižno priznanje pravoslavnim piscima
Ostaje porez na knjigu
Skandal na Sačijevoj izložbi
Rešena misterija Stonhendža?
 


     


FastCounter by LinkExchange