GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 7. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aktivnosti na zaštiti od virusa HIV

Promotivne aktivnosti vezane za prevenciju i zaštitu od virusa HIV i drugih polno prenosivih bolesti na festivalu Egzit počele su dan pre zvaničnog početka ovog festivala.

- Ministarstvo zdravlja Srbije zajedno sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija odlučilo je da se pojavi na Egzitu i promoviše svoje aktivnosti u oblasti zaštite mladih od polno prenosivih bolesti. Na ovom festivalu okupiće se veliki broj mladih ljudi, pa je najbolji način da se neposrednim kontaktom sa njima govori o problema koji ih zaokupljaju. Uz to će se u deset gradova Srbije distribuirati besplatni testovi na HIV virus - rekao je dr Đorđe Stojiljković.

Prema rečima dr Milutina Delića, predstavnika Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, u toku festivala biće postavljeni pultovi sa različitim aktivnostima. Kao na nekom sajmu zapošljavanja mladi će moći da oprobaju tehnike apliciranja, intervjuisanja i selekcije, koje će im posle pomoći da se snađu u realnoj situaciji. Oko 300 volontera iz 70 nevladinih organizacija deliće kondome, majice, razglednice i drugi promotivni materijal.

- Najvažnije je da se putem ovakvog socijalnog marketinga utiče na promenu ponašanja mladih. Sticanjem znanja i prihvatanjem normi u oblasti seksualnog ponašanja može da se preventivno deluje. Postoji veliki jaz između znanja i ponašanja mladih u oblasti seksualnih odnosa. Zbog toga je potrebno da se i mediji aktivnije uključe i približe ovu temu mladima kroz jezik blizak njima - rekla je LJiljana Pejn iz Ekonomskog instituta.

Kako kaže dr Bojan Vasić iz klinike Narodni front, polno prenosive bolesti se šire velikom brzinom i ako se ne leče mogu da izazovu velike probleme.

S. B.


vesti po rubrikama

^Beograd

Počele pripreme za zimsku sezonu
MasterKard u Poštanskoj štedionici
GSP vodi Beograđane na Avalu
Ne može preko moje njive!
Otvara se prva Računarska gimnazija
Podzemlje za ponos
Najviše mesta u "Princezi Oliveri"
Gasifikacija u Savskom vencu
Aktivnosti na zaštiti od virusa HIV
"On lajn" kupovina
Gradske vesti : Prezentacija tri urbanistička projekta...
 


     


FastCounter by LinkExchange